Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Flyudstilling

Nordjyllands Historiske Museum har vasket alle vragdele fra flyet for mudder og jord, så de nu kan vises frem på en midlertidig udstilling, der åbner Kr. Himmelfartsdag, torsdag 25. maj, på skudehavnen i Aalborg i de samme lokaler som Aalborg Street Food åbner.

 

Flyudstilling

Pilotens ur blev fundet sammen med andre personlige genstande, som nu udstilles i en begrænset periode. Uret er ødelagt, og viserne mangler. Det er tilsyneladende gået i stå på nedstyrtningstidspunktet. Ud fra resterne af viserne var tidspunktet formentlig omkring kl. 14. Museet er ikke i tvivl om, at det er pilotens ur, fordi hans initialer er indridset på bagsiden, HW – Hans Wunderlich.

 

Flyudstilling

Sammen med den tyske pilot blev der fundet en lille kalenderbog ”Der Soldatenfreund” i Luftwaffe- versionen. Det er både en kalender og en slags ”grønspættebog”, hvor piloten har haft alle mulige informationer fx om engelske fly (silhuettegninger), militære grader osv. Bogen er én af flere personlige ejendele, der nu bliver udstillet ved en midlertidig særudstilling i Aalborg.

 

 

 

Tysk flyvrag udstilles i Aalborg

Torsdag 25. maj – torsdag 8. juni kl. 13-20

Skudehavnsvej 35-37, 9000 Aalborg

Vragdelene af det tyske Messerschmitt-fly, der i marts blev fundet på en mark ved Birkelse i Nordjylland, bliver nu udstillet i Aalborg i en begrænset periode. Det er lykkedes Nordjyllands Historiske Museum at finde et egnet lokale, som både kan rumme vragdelene, og hvor man også har mulighed for at udstille nogle af den afdøde pilots ejendele i sikker forvaring.

Udstillingen åbner Kr. Himmelfartsdag, torsdag 25. maj kl. 13 på Skudehavnsvej nr. 35-37, og vil være åbent dagligt kl. 13-20 i 14 dage til og med 8. juni.

På samme adresse ved skudehavnen i Vestbyen slår det nye Aalborg Street Food dørene op, så der bliver rigtig meget at komme efter i den store lagerhal.

Udstillingen
På udstillingen kan publikum få et nærmere kig på de mange vragdele af flyet, der blev gravet op på marken i Birkelse – blandt dem flyets Daimler-Benz motor, agterhjulet, instrumenter fra cockpittet, propelfragmenter, maskingevær og dele af landingsstellet.

Man fandt også en række af piloten Hans Wunderlichs personlige ejendele, som efterfølgende blev renset på Bevaringscenter Nordjylland. Disse udstilles i den sikkerhedsmontre, museet erhvervede for at par år siden med hjælp fra en donation fra Spar Nord Fonden. I montren udstilles blandt andet Hans Wunderlichs armbåndsur, hans soldaterpapirer, en pung med mønter, cigaretpapir, kondomer, madbilletter og pilotens kalenderbog.

Desuden udstilles noget af hans tøj – blandt andet uniformsjakken med luftwaffemærker på – samt hans faldskærm, redningsvest og skråhue.

Udstillingen fortæller den spændende historie om fundet af flyet og museets efterfølgende arbejde. Der vil være øjenvidneberetninger, beskrivelser og statistik over de mange styrt med Messerschmitt-jagerfly under træning.

Der bliver en særlig afdeling i udstillingen, der handler om pilot Hans Wunderlich, hans baggrund og omstændighederne ved hans død.

For at sætte det hele i sammenhæng berettes kort om besættelsesårene i Aalborg, de tre tyske luftbaser og tyskernes tilstedeværelse i byen, ligesom der laves en tidstavle over vigtigste begivenheder i Verden- Danmark-Aalborg.

Tid og sted:
Åbent torsdag 25. maj – 8. juni.
Alle dage kl. 13-20.
Skudehavnsvej 35-37, 9000 Aalborg
(Samme bygning som Aalborg Street Food)

Billetpriser:
Voksne (fra 18 år): 50 kr.
Børn 7-17 år: 25 kr.
Børn 0-6 år: Gratis

Garnisonsmuseet

Gem din billet, og aflever den på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum. Så får du 20 pct. rabat på entréen der. 
Tilbuddet gælder til og med 8. juni 2017

Springeren

Gem din billet, og tag den med på Springeren – Maritimt Oplevelsescenter, som refunderer billetten, hvis du til gengæld køber et årskort hos dem.
Tilbuddet gælder til og med 8. juni 2017

 

Rabatter
Bemærk venligst: Årskort til museet og andre rabatformer kan ikke benyttes til denne udstilling.

Skoler:
Skoleklasser kan kun besøge udstillingen mod forudgående booking af en tid hos Nordjyllands Historiske Museum. Dette sker på telefon 99 31 74 20.

Lidt baggrund:
I begyndelsen af marts i år fandt den 14-årige skoledreng Daniel Kristiansen og hans far Klaus Kristiansen vraget af et tysk fly af typen Messerschmitt Bf på familiens mark i Birkelse i det nordlige Jylland. Historien om fundet gik verden rundt – ikke mindst fordi, det var sønnens skoleopgave, der ledte familien på sporet af flyet.
Daniel skulle skrive en opgave om Anden Verdenskrig, og hans far fortalte, at hans farfar havde berettet om et tysk fly, der styrtede ned på deres mark i 1944. Bevæbnet med metaldetektorer går far og søn i 2017 ud på marken i håbet om at finde et lille stykke metal. Men de fandt meget mere.
Nordjyllands Historiske Museum rykkede ud og sørgede for at indsamle såvel vragdele som pilotens ejendele. Der blev også fundet ligdele af den afdøde tyske pilot. Disse blev sendt til retsmedicinsk institut i Aarhus.
Museet har efterfølgende renset de mange fund, og nu kan man byde velkommen til en særudstilling om flyet, der styrtede ned i 1944.
Piloten var den kun 19-årige tyske korporal Hans Wunderlich. Han blev født i Neusorg i delstaten Bayern 22. juli 1925. Han var ugift og barnløs. De tyske myndigheder oplyser, at hans forældre er døde for en del år siden, og i 2006 døde hans eneste søster – ligeledes barnløs.
Ifølge arkiver i Tyskland styrtede Hans Wunderlichs fly ned 10. oktober 1944. Som øjenvidner har berettet, og som det var kutyme, rykkede tyskerne ud for at fjerne alt fra styrtet, men i dag ved vi, hvorfor de ikke fik det hele med: De beskriver det som et dødeligt styrt i sumpet jord og har derfor indstillet bjergnings-arbejdet, da de fandt det forgæves.

Aalborg Historiske Museum:

 

Adresse:

Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

 

Postadresse:
Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

Tlf. +45 9931 7400

Information: Tlf. +45 9931 7420

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.