Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Helligåndsklosteret web

Byvandringer i middelalderbyen Aalborg

Torsdag 21. september kl. 18.30 - UDSOLGT

Det er næsten som at rejse tilbage til middelalderens Aalborg, når Nordjyllands Historiske Museum inviterer på byvandring 21. september. En del af middelalderbyen Aalborg er her stadig, hvis man kigger godt efter, mens andet ligger begravet under vores fødder. Få alle de gode historier, når museet guider rundt i Aalborg, som byen så ud for flere hundrede år siden.

Rejsen går fra Vesterport til Østerport, hvor publikum vil opleve både de synlige og de usynlige spor fra middelalderen. Budolfi kirke, Helligåndsklosteret, Gammeltorv, Rådhuset, Østerå, Algade, Gråbrødreklosteret, Aalborghus og Vor Frue kirke er blot nogle af de steder, publikum møder på deres tur gennem middelalderens Aalborg.

Vesterport

Vesterport var i middelalderen den ene af fire byporte i Aalborg og var datidens bygrænse mod vest. Byportene fungerede som en del af byens befæstning, der blev bygget omkring år 1320, og de markerede, hvortil byens love gjaldt. Vesterport var bygget ind i den jordvold, der omkransede og skærmede byen mod dens fjender. Umiddelbart uden for volden var der en 20 meter bred voldgrav, kaldet Vesterå.

Selve Vesterport bestod af et porttårn. Der først var bygget af tømmer, men i 1440’erne blev det erstattet af et tårn i teglsten. I tårnets kælder lå et fængsel, der blev anvendt helt op i 1700-tallet. Tårnet eksisterer ikke mere, men kælderen med fængslet findes stadig, og den ligger begravet under Algade ud for Aalborg Historiske Museum.

Østerå

Aalborg var allerede i den tidlige middelalder en vigtig søfartsby, og købmænd og andre rejsende kom primært til byen med skib. I vikingetiden og i middelalderen var Østerå byens vigtigste havn. Østerå løb cirka hvor Østerågade og Boulevarden går i dag.

Der hvor Østerågade, Boulevarden og Algade i dag krydser hinanden, var der i middelalderen en bro over Østerå. Ladebro, som den blev kaldt, betyder ”laste-bro”, og den var et af de steder, man lodsede varer af bådene, så de kunne blive solgt på Gammeltorv eller fra købmændenes huse langs åen. Østerå blev overdækket i 1872-97 og omdannet til en kloak, men flere af købmændenes huse ligger her stadig, f.eks. Jens Bangs Stenhus, der er fra 1623.

Skt. Budolfi kirke

På det sted, hvor Skt. Budolfi kirke ligger i dag, har der siden starten af 1000-tallet ligget tre forskellige kirker, alle viet til den engelske helgen Skt. Budolfus, som var skytshelgen for de rejsende. Den første kirke var en lille trækirke, der brændte i 11-1200-tallet. Efterfølgende blev en ny og større romansk kirke i granitkvadre- og teglsten bygget på samme sted, men i begyndelsen af 1400-tallet blev denne revet ned, og man opførte en meget større teglstenskirke i gotisk stil med spidsbuede vinduer og døre. Det er den kirke, der ligger her i dag.

Først blev koret, midterskib og sideskibene opført, og i midten af 1400-tallet blev et tårn tilføjet. I begyndelsen af 1500-tallet byggede man et kapel i hjørnet mellem tårnet og det søndre sideskib. Det fungerer i dag som våbenhus og indgang til kirken, og det er udsmykket med flotte kalkmalerier fra omkring 1520.

Kirken blev domkirke i Aalborg Stift i 1554.

Helligåndsklosteret

I 1431 oprettede Maren Hemmingsen et helligåndshus- og hospital, og omkring 20 år senere blev huset til det første Helligåndskloster i Danmark. Klosteret kan stadig ses, og det ligger i Aalborg midtby ved C. W. Obels Plads. Men i det middelalderlige Aalborg lå stedet i den nordvestlige udkant af byen - tæt på byens vold og voldgrav.

Klosteret fungerede frem til 1530, hvorefter det blev omdannet til hospital. Christian den 3. skænkede desuden en fløj i det gamle Helligåndskloster til Aalborg Katedralskole i 1540, og skolen var i bygningen helt frem til 1840’erne.

I dag er der indrettet 28 seniorboliger i de gamle klosterbygninger.

Ud over disse højdepunkter kommer man på byvandringen også forbi Gammeltorv, Rådhuset, Algade, Gråbrødreklosteret, Aalborghus og Vor Frue kirke – alle sammen steder, som kendetegnede Middelalderens Aalborg.

Varighed: 1½ - 2 timer.

Guide: Thor Pedersen

Mødested: Algade 19, 9000 Aalborg, ved elevatortårnet ud for Sallings Algade indgang.

Denne byvandring er desværre udsolgt 

Aalborg Historiske Museum:

 

Adresse:

Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

 

Postadresse:
Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

Tlf. +45 9931 7400

Information: Tlf. +45 9931 7420

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.