Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Arrangementer - Vikingecenter Fyrkat

Ken Ravn arbejder

Påskeudstilling og bronzestøbning

Torsdag 29. marts - mandag 2. april kl. 10-16

Det var en omfattende proces, når man i vikingetiden støbte for eksempel smykker i bronze. Først blev en model lavet af voks, knogler eller træ, og derefter lavede man en form af ler med udgangspunkt i modellen. Den skulle lufttørre og først derefter kunne selve smykket støbes. Til sidst blev smykket pudset og gjort pænt, som det skinnede smykke, det var. Alt sammen en tidskrævende proces, som i mange tilfælde har været en større investering for den enkelte vikingefamilie.

I påskedagene vil publikum på Vikingecenter Fyrkat få et indblik i både processen og have mulighed for at se rekonstruerede smykker fra vikingetiden på allertætteste hånd. Det sker, når arkæolog Ken Ravn Hedegaard viser forskellige bronzegenstande frem i en særlig påskeudstilling.

Blandt meget andet kan publikum se udvalgte kopier af lokale gravfund. Et af de mest spektakulære er et berømt dåseformet spænde, der i 1954 blev fundet i en usædvanlig og rig kvindegrav ved Fyrkat, den såkaldte vølvegrav. Publikum kan i påsken se hele processen med at genskabe det berømte spænde.

Derudover er der udstillet flere bronzekopier af fund gjort i 2016 ved Fjelsted nær Mariager. Der er tale om store, ovale skålspænder, som vikingekvinder bar i sæt af to på deres brystparti.

Selvom der er tale om replika, så giver påskens udstillede bronzegenstande på Vikingecenter Fyrkat et solidt indblik i vikingetidens sociale normer, om dagliglivet og ikke mindst om datidens samfundsstruktur.

Udover de mange udstillede genstande vil Ken Ravn Hedegaard også gøre essen i smedjen på Vikingecenter Fyrkat klar, så der kan støbes metalgenstande. I løbet af påskedagene vil han sammen med Ingmar Hedegaard lave enkelte støbninger i lerforme – præcis som de gamle vikinger gjorde.

Sted: Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37B, 9500 Hobro

Tidspunkt: Alle fem påskedage kl. 10-16.

Vikingegruppen Fyrkat

Vikingegruppen Fyrkat

Fredag 27. - søndag 29. april kl. 10-16

Vikingegruppen Fyrkat bemander Vikingegården alle dagene i Store Bededags-ferien. Vikingerne vil arbejde med forskellige håndværk bl.a. vil der blive smedet i essen og arbejdet med forskellige huslige sysler og håndarbejder. Der bliver også renset og garvet skind. Desuden laver vikingerne mad over bål og der kan blive en lille smagsprøve til gæster, som kommer forbi ved spisetid.

Sted: Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37B, 9500 Hobro

Bueskydning

Workshop med buelauget

Lørdag 5. - søndag 6. maj kl. 10-16

Fyrkat buemagerlaug mødes til workshop på vikingegården, hvor de vil demonstrere nogle af de mange forskellige håndværk, som knytter sig til den traditionelle langbue. Her bliver mulighed for at se hvordan man snitter buer og snor strenge. Der arbejdes med pile, som skal forsynes med faner af gåse- og svanefjer, sat fast med beg af birkebark. Pilespidser af forskellig form skal smedes og der fremstilles pilekogger og beskyttelse til arme og fingre.

Besøg de flittige vikinger og lær mere om langbuens hemmeligheder.

På Vikingegården afholder LOF Mariagerfjord i samarbejde med Fyrkats Venner kursus i træskæring og slibning af værktøj – se kursusfolderen om tilmelding m.m.

Sted: Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37B, 9500 Hobro

Islænderhestedag

Islænderheste på Fyrkat

Torsdag 10. maj kl. 10-16

Islænderhesteforeningen Huginn & Muninn afholder deres årlige islænderhestedag på Vikingegården. Kom og hils på hestene og deres to-benede vikingevenner og lær mere om vikingetidens ridedyr.

Sted: Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37B, 9500 Hobro

Vikingegruppen Fyrkat

Vikingegruppen Fyrkat

Fredag 11. - søndag 13. maj kl. 10-16

Vikingerne på Fyrkat samles for tre dage med aktiviteter. Der vil være liv på hele gården: I smedjen, i huggehuset, i haven og med bål under gryderne i huset. Hver dag åbnes buebanen for at teste jagt og dagsformen. Publikum er velkomne til at prøve deres kunnen med en vikingelangbue og er velkomne ved alle aktiviteter, der finder sted.

Sted: Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37B, 9500 Hobro

Vikingecenter Fyrkat:

 

Adresse:

Vikingecenter Fyrkat

Fyrkatvej 37 B
9500 Hobro

Information - kiosk: tlf.: 31 99 06 67

 

Postadresse:
Hobro Museum

Vestergade 23
9500 Hobro

Telefon: 99 82 41 75

Mød os på Facebook

nhm

 

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.