Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Arrangementer - Vikingecenter Fyrkat

Danske fortidsminder fejres

33 museer landet over byder på arrangementer søndag 2. oktober

Slots- og Kulturstyrelsen og en lang række lokale kulturhistoriske museer er gået sammen om at skabe en Fortidsmindedag i Danmark for at få danskerne ud i by og land, hvor man vil give dem et øget kendskab til og en større interesse for danmarkshistorien via et besøg på et af vores mange, fantastiske fortidsminder.

Det sker søndag 2. oktober 2016, og fra Nordjyllands Historiske Museum byder man på hele fire forskellige ture til områdets fortidsminder. Det er ganske gratis at deltage – man skal bare møde op i fornuftigt fodtøj – og nogle steder også med en cykel.

 

Hammer Bakker 1

Fortidsminder i Hammer Bakker – cykel- og gåtur

Ved museumsinspektør Torben Sarauw, Nordjyllands Historiske Museum

Tid: Kl. 13.00-14.30
Mødested: Vodskov Kirke

Danmark har en lang tradition for at værne om vores fælles fortidsminder. Fredningen af landets gravhøje begyndte således allerede i 1800-tallet. På denne tur, som foregår på almindelig cykel på grusvejene i Hammer Bakker og til fods, skal vi både besøge nogle af de kendte og knap så kendte fortidsminder. Vidste du fx, at landets 8. største gravhøj ligger i Hammer Bakker, eller at der mange steder findes gemte og glemte vejsystemer – de såkaldte hulveje, som skærer sig ned i bakkerne.

Turen varer ca. 1 ½ time og er gratis.

 

Skørbæk Hede

Kulturhistorisk vandring på Skørbæk Hede

Ved arkæolog, museumsinspektør Lone Andersen, Nordjyllands Historiske Museum

Tid: Kl. 13-15
Mødested: P-pladsen 340 meter vest for Savhøjvej 2, Skørbæk, 9240 Nibe

Medbring praktisk fodtøj.

Tag med på vandring i et fossilt oldtidslandskab. Det kan man på Skørbæk Hede i Vesthimmerland, hvor der er enestående lejlighed til at se tomterne af en jernalderlandsby omgivet af sine agre. Skørbæk Hede lå udyrket hen i hede indtil 1937, hvor det relativt upåagtede sted blev opdaget af den kendte kulturgeograf Gudmund Hatt. Han udgravede otte af jernalderlandsbyens huse og opmålte de vidtstrakte agersystemer, der oprindeligt havde omgivet landsbyen. Skørbæk Hede anses i dag for en lille, arkæologisk perle blandt fagfolk. En del af området blev fredet i 1954. Der er tale om 5 ha med publikumsadgang.

Dagens turleder vil berette om undersøgelserne af Skørbæk Hede og om, hvordan vi forestiller os dagliglivet i oldtiden på stedet.

 

Egholm 

Voldstedet Egholm - gåtur

Ved museumsinspektør Stig Bergman Møller, Nordjyllands Historiske Museum

Tid: KL. 11-12
Mødested: Egholm ligger nordvest for landsbyen Gl. Skørping, og vi mødes for enden af Skørpingholmevej.

Husk gummistøvler eller lign.

Borgen Egholm var en del af 1300-tallets dramatiske Danmarkshistorie, og under besøget på stedet skal vi høre om de to voldsteder, der reelt er tale om. Det forsvundne Egholm I bestod af en lille banke med et trætårn, årringsdateret til 1334. Afløseren Egholm Slot blev der bygget på i 1350´erne. Voldstedet findes stadig og består af en stor borgbanke med rester af et rundt, stenbygget tårn og en mindre gårdbanke til beboelse. Egholm Slot er omgivet af dybe voldgrave, der endnu tegner sig tydeligt i landskabet.

 

Fyrkat luftfoto

Kom tæt på Vikingeborgen Fyrkat

Ved museumsdirektør Lars Christian Nørbach

Tid: Kl. 14-15
Mødested: Ringborgen Fyrkat, Fyrkatvej, 9500 Hobro

På turen fortælles om Vikingeborgen Fyrkat, landskabet og de mange runesten fra egnen omkring Fyrkat. Ringborgene er imponerende bygningsværker fra Danmarks fødsel, og på turen vil der også være tid til at drøfte den seneste forskning på området. Hvorfor blev de anlagt og af hvem?

Pottemager

Efterårsferie på Fyrkat

Lørdag 15. - søndag 23. oktober kl. 10-16

Så er tiden kommet til den årlige traditionelle uge med håndværk og håndarbejde.

Vikinger mødes på Vikingegården, hvor de slår deres boder og telte op for 9 dages spændende arbejde. De inviterer gæsterne og hinanden til at lære nye håndværk, fremmede teknikker og fif til alt det håndgjorte.

Hver dag byder på sine aktiviteter, som annonceres, når håndværks- og håndarbejdsugen nærmer sig. Bl.a. er det efterhånden blevet en tradition, at gæster og vikinger sammen trækker båden på triller hele vejen fra åen til Vikingegården. Andre tilbagevendende aktiviteter er plantefarvning og pottemageri.

Billetten gælder også i år til hele ugen, så man kan vende tilbage og følge aktiviteterne dag for dag.

Sted: Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37B, 9500 Hobro

Madlavning

Lær vikingernes håndværk

I efteråret tilbød vi på Vikingecenter Fyrkat i samarbejde med LOF Mariagerfjord/Rebild og museumsforeningen Fyrkats Venner en række kurser i vikingernes håndværk. De var meget populære, og nu er vores samarbejdspartnere klar med nye, spændende kurser.

Læs mere

 

Vintersolhvervsmarked

Vintersolhvervsmarked

Lørdag 10. december 12-16

Husene fyldes med handelsboder, hvor vikingerne overgår hinanden i tilbud på håndlavede varer af enhver slags.

Museumsbutikken tilbyder fine julegaveideer og udskænker varm mjød.

Herlig stemning, bålrøg og midvinterofring.

Sted: Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37B, 9500 Hobro

Vikingecenter Fyrkat:

 

Adresse:

Vikingecenter Fyrkat

Fyrkatvej 37 B
9500 Hobro

Information - kiosk: tlf.: 31 99 06 67

 

Postadresse:
Hobro Museum

Vestergade 23
9500 Hobro

Telefon: 99 82 41 75

Mød os på Facebook

nhm

 

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.