Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

DR-programmet Vores ukendte Danmark besøger Aalborg

Sisse Fisker og Mark Stokholm rejser denne sommer rundt i Danmark for at finde de mere ukendte og skæve historier fra danmarkshistorien, som de præsenterer på DR1 hver mandag i tv-programmet ”Vores Ukendte Danmark”.

31. juli er rejsen nået til Nordjylland, hvor de to tv-værter tager tilbage til 1600-tallets Aalborg. Her undersøger de fire ukendte historier lidt nærmere.

Sammen med den tidligere håndboldspiller Rikke Nielsen, komiker Christian ”Geo” Heltboe samt den forhenværende direktør for Aalborg Kongres og Kultur Center Ernst Trillingsgaard afgør de efterfølgende hvilken ukendt historie, der fortjener en plads i danmarkshistorien.

 

Vores ukendte Danmark besøger Nordjylland

 

 

Apotekersamlingen hostesaft

 

Jens Bang og tjenestepigen med det uægte barn 

De får blandt andet historien om tjenestepigen Maren Espensdatter, der i 1635 anklagede købmanden Jens Bang for at være far til det barn, hun fødte uden for ægteskab.

Det bringer Mark Stokholm til Budolfi Kirke, hvor Maren Espensdatter 12. april 1635 offentligt bekendte sit skriftemål om sex uden for ægteskabet, som var en meget alvorlig sag dengang. Det var en slags offentlig ydmygelse ved gudstjenesten, hvor synden blev bekendt foran hele sognet, og præsten efterfølgende gav Guds og menighedens tilgivelse.

Om det var Jens Bang, der var faren, eller om det var iscenesatte beskyldninger fra en hans fjender, som købmanden selv hævdede, det vides ikke med sikkerhed.

 

 

Et løst rygte, der førte til, at en kvinde blev brændt på bålet

I programmet får man også et indblik i, hvordan et spirende rygte om trolddom kunne udvikle sig og bide sig fast, så folk blev bange for den pågældende. Og hvordan rygtet i sidste ende kunne føre til døden.

En sag fra Aalborg om Dorthe Jensdatter Kjærulf, der endte med at blive brændt på bålet i 1620, startede egentligt, da en mand mente at have set en hekseforsamling i 1611. Senere var et venskab med den fynske adelsfrøken Christence Kruckow med til at forbinde Dorthe Jensdatter Kjærulf med hekseri, da adelsfrøkenen tidligere havde været indblandet i en sag om hekseri på Fyn, før hun flyttede til Aalborg. Endelig blev et uvenskab med præstekonen Lisbeth Nielsdatter fatalt. Dorthe Jensdatter Kjærulf blev nemlig holdt ansvarlig for at have gjort præstekonen skør.

Dorthe Jensdatter Kjærulf blev dømt på et spinkelt grundlag i forhold til andre sager om troldkvinder, der blev brændt på bålet. For på trods af vidneudsagn fra hendes magtfulde svigersønner, endte hun alligevel med at blive dømt for trolddom og brændt i 1620. Det skete formentlig ved Skovbakken, som var der, hvor Aalborgs hekse blev brændt.

     

Et latrin med indhold 

En tredje af de ukendte historier handler om en lort, som i 1937 blev fundet i et latrin, da man rev den gamle eftermiddelalderlige bispegård i Aalborg ned. Latrinet kan dateres til Bispegårdens tidlige år, dvs. fra 1682 og frem. Sammenholdt med skriftlige kilder kan der faktisk næsten sættes navn på ejermanden, og med nutidens analysemetoder afslører indholdet, hvad der blev spist dengang.

Indholdet afslører handelsveje ud i den store verden, da fund af boghvede, peber og porcelæn i latrinet trækker mulige tråde til Fyn, København, Indien og Kina. Og ejermanden kan være biskop Bircherod, der stammede fra Odense, og som flyttede ind i bispegården i 1694.

Historien om latrinet og dets indhold bringer Mark Stokholm tilbage til en af de fineste og bedst velbevarede stuer fra renæssancen, den såkaldte Aalborgstue, som i dag kan ses på Aalborg Historiske Museum. På baggrund af de oplysninger, som det fundne latrin har viderebragt til eftertiden, serveres her et måltid, som det kunne have set ud dengang.

 

Bispens og kongens hostesaft

Biskop Bircherod har også brugt byens og Nordjyllands eneste apotek, Svaneapoteket, der lå i bunden af Jens Bangs Stenhus. Og det bringer Sisse Fisker op på Apotekerloftet allerøverst oppe i det kendte hus. Her finder man en udstilling med alle de krukker, møbler og sære medikamenter, som er bevaret fra de over 300 år, hvor der var apotek i stueetagen.

Man ved fra Bispens dagbøger, at han led af en halssygdom - især når det var dårligt vejr. Det gjorde Christian V (1646-1699) måske også. I hvert fald komponerede hans livlæge en meget berømt hostesaft til kongen. Det var den mikstur, der kendes under navnet ”Kongen af Danmarks Brystdråber”. Den blev sidenhen udbredt i hele Norden og brugt helt frem til slutningen af 1900-tallet. På apotekerloftet får Sisse Fisker lov at smage denne helt særlige medicin fra 1600-tallet, som altså var kongens - og sikkert også bispens – foretrukne hostesaft.

 

Hvilken af de fire ukendte historier, som Rikke Nielsen, Christian ”Geo” Heltboe og Ernst Trillingsgaard vælger af gøre til en del af danmarkshistorien, afsløres i programmet ”Vores Ukendte Danmark”, der sendes på DR1 mandag 31. juli kl. 20.45.

Aalborg Historiske Museum:

 

Adresse:

Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

 

Postadresse:
Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

Tlf. +45 9931 7400

Information: Tlf. +45 9931 7420

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.