Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Onsdagsforedrag efterår 2018

Foredrag i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg 

 Del af Fæstedskatten FOTO Nick Schaadt Museet på Sønderskov

Guld og magt i dansk vikingetid

ved museumsinspektør Lars Grundvad, Museet på Sønderskov

Onsdag 31. oktober kl. 19.30

 

Hør om fundet af den største guldskat fra Danmarks vikingetid!
I 2016 blev den hidtil største og spektakulære guldskat fra Danmarks vikingetid fundet ved Fæsted i Vejen kommune. Men skattefundet kan løftes ud af nærområdet og betragtes i et meget større perspektiv, for fundet fortæller også om magtfordeling, alliancer og urolige tider og måske endda om rigets dannelse og religionsskiftet. Med udgangspunkt i Fæstedskatten vil arkæolog Lars Grundvad fra Museet på Sønderskov fortælle om guld og magt i vikingetiden.

Foredragsnr.: Kommer senere

Holdnr.: Kommer senere

 

 Rie Bloch - lerkar fra tragtbægerkulturen

”Den Skjønne Stil”- bondestenalderens keramik

ved arkæolog Rie Bloch Holm, Nordjyllands Historiske Museum

Onsdag 14. november kl. 19.30

 

Ornamentikken på bondestenalderens keramik repræsenterer en lang række af bevidste, menneskelige valg og handlinger, der resulterer i en bestemt ordning af mønstrene på de forskellige kartyper. Det er stadig en stor gåde, hvad denne komposition af ornamentik har betydet. Gemmer ornamentikken på skjulte budskaber vedrørende fællesskaber eller afspejler den en hierarkisk struktur i stenaldersamfundet? Eller skal ornamentikken ses i forbindelse med forskellige aspekter af hverdagen, som religion og forskellige ritualer?

Foredragsnr.: Kommer senere

Holdnr.: Kommer senere

 

 Velbevarede marksystemer Nina Helt Nielsen

Det lysner over agres felt… Nye undersøgelser af 2.500 år gamle, velbevarede marksystemer i Jylland

ved forskningschef, ph.d. Nina Helt Nielsen Museum Silkeborg

Onsdag 28. november kl. 19.30

 

I det danske landskab kan der i visse hede- og skovområder stadig ses rester af volde og terrassekanter, der for omkring 2500 år siden indrammede små markstykker. De fysiske rester af marksystemerne samt mikroskopiske og kemiske spor i jorden afspejler de aktiviteter, der foregik inden for marksystemerne, og den måde, jernalderbønderne organiserede sig på. Ved at analysere disse, kan man få indsigt i en række aspekter vedrørende marksystemerne og datidens samfund. Det gælder fx marksystemernes datering, dannelse og udnyttelse samt de datidige opfattelser af ejendomsret og arvedeling. Museum Silkeborgs forskningschef Nina Helt Nielsen vil fortælle om resultaterne af en række undersøgelser af jyske marksystemer, der er blevet foretaget de seneste år.

Foredragsnr.: Kommer senere

Holdnr.: Kommer senere

 

 Lyngsmose FOTO Lis Helles Olesen

Lyngsmose - en vestjysk borg fra keltisk jernalder

ved museumsinspektør Palle Eriksen, Arkæologi Vestjylland & Ringkøbing-Skjern Museum

Onsdag 12. december kl. 19.30

 

Lyngsmose nær Ringkøbing er sammen med den himmerlandske Borremose vore hidtil ældste og kendte befæstede landsbyer i Danmark. Lyngsmose blev opdaget fra luften i 1977, undersøgt i 1999-2003 af Ringkøbing Museum og Københavnsk Universitet og visualiseret i 2014-2015. Undersøgelserne viste, at der bag vold og voldgrav inden for et 90 x 60 m stort område har ligget 15 langhuse, alle med bolig og stald og to småhuse. Inden da lå der på stedet tre gårde. I foredraget fortælles blandt andet bredt om baggrunden for og formålet med Lyngsmose, om de spidse pinde i voldgraven og landsbyens fortifikation i det hele taget, om de nyeste udgravninger af jernalder-bebyggelser op til fæstningen og om Lyngsmoseforeningen, der står bag købet, visualiseringen og plejen af Lyngsmose, der i dag indgår i et større rekreativt område.

Foredragsnr.: Kommer senere

Holdnr.: Kommer senere

 

Holdnr.: Kommer senere

Pris: Enkeltforedrag 125 kr.

Tilmelding: Folkeuniversitetet, tel. 98 16 75 00, www.fuaalborg.dk

Sted: Foredragene afvikles på Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg, Tel.: 99 31 74 00.

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.