Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Torsdagsforedrag 2018

Alt godt fra den historiske rodekasse! Interessen for historien er stor. På universiteter, arkiver, museer og i mange andre sammenhænge forskes der i historien som aldrig før. I Aalborg har det siden 1960erne været en tradition, at historieforskningens resultater præsenteres i de såkaldte Torsdagsforedrag. Målsætningen er at præsentere et bredt udvalg af den nyeste viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende kulturhistorikere har derfor gennem årene gæstet Aalborg. 2018 vil ikke være nogen undtagelse.

Torsdagsforedragene afholdes i samarbejde mellem De Samarbejdende Kulturelle Foreninger i Aalborg og Folkeuniversitetet. Programmet tilrettelægges af repræsentanter fra foreningerne og koordineres af ph.d. Morten Pedersen, Nordjyllands Historiske Museum.

Tid: Torsdage kl. 19.30-21.15

Sted: Foredragene afvikles på Aalborg Universitet, Auditorium 6, Strandvejen 19 (over gården)

Program for 2018

 Cover GlobalMarineScienceCarlsberg

Øl, Ål og Storpolitik - Dansk Havforskning i første del af 1900-tallet

Ved Lektor, dr.phil., Bo Poulsen, Aalborg Universitet

Torsdag 1. marts kl. 19.30

 

Med udgangspunkt i sin bog og disputats, Global Marine Science and Carlsberg fortæller Bo Poulsen den fascinerende, men hidtil ukendte historie om den danske havforsker, Johannes Schmidt som den centrale aktør i et interessefællesskab, der samlede Carlsbergfondet, Det Internationale Havforskningsråd, ledende private virksomheder og den danske stat i de første årtier af 1900-tallet. Havforskning kom dermed til at spille en central rolle for Danmarks geopolitiske status i relation til Dansk Vestindien, Grønland, Island og Færøerne. Havforskerne skabte et uformelt videnskabens imperium parallelt med, at Danmarks formelle nordatlantiske imperium forvitrede, og det skabte fundamentet for at dansk havforskning kunne fejre hidtil usete globale triumfer i Mellemkrigstiden.

Foredrag nr.: 1811-132

Holdnr.: 1811-130

 

 Deniz Serinci i Syrien

Historien om Islamisk Stat og de danske Syrienskrigere

Ved Journalist og forfatter, Deniz Cerinci

Torsdag 8. marts kl. 19.30

Oplægget går bag kulisserne hos Islamisk Stat. Den fortæller om IS’ opståen og udvikling, organisationens stærke mediebrug, dens store tilslutning og om verdenssamfundets – herunder Danmarks – indsats mod IS. Forfatteren har rejst i Irak og Syrien, hvor han har interviewet overlevende fra IS’ massakrer og fordri¬velser. Sammen med disse interview giver han en grundig analyse af det, vi i dag ved om IS. 

Oplægget belyser derudover, hvorfor Vestens – og Danmarks – muslimske unge drager til Mellemøsten for at slås for IS, ligesom den ser på, hvorfor befolkningerne i de erobrede områder i nogen grad støtter op om kalifatet.

Foredrag nr.: 1811-133

Holdnr.: 1811-130

 

 Rosanna Farbøl

Kampen om den kolde krig

Ved Videnskabelig assistent, ph.d., Rosanna Farbøl, Aarhus Universitet

Torsdag 15. marts kl. 19.30

Selvom Den Kolde Krig blev en historisk epoke med Murens fald, har perioden fået et voldsomt efterliv. Det gælder ikke mindst i Danmark, hvor historikere, politikere og meningsdannere har skændtes heftigt om Den Kolde Krig. Foredraget vil tage udgangspunkt i forfatterens bog 'Koldkrigere, medløbere og røde lejesvende', der fortæller hvordan perioden har fungeret som politisk pejlemærke, moralsk kompas og intellektuel udfordring, og hvad der er på spil, når vores fælles fortid bliver brugt i aktuelle magtkampe.

Foredrag nr.: 1811-134

Holdnr.: 1811-130

 

 Broderskabet  

Broderskabet – den kommende elite

Ved Dorte Christensen, Aalborg Katedralskole

Torsdag 22. marts kl. 19.30

Fra midten af 1800-tallet spredte der sig en fælles ungdomskultur ved gymnasieforeningerne i Norden. Her fordybede de unge sig i litteratur og diskuterede tidens store spørgsmål i bevidstheden om, at de var godt på vej til at blive en del af samfundets elite. Nogle helt unikke kilder fra Aalborg Katedralskoles elevforening, Ydun, der blandt andet indeholder en stor mængde breve fra andre elevforeninger, giver os mulighed for at følge denne privilegerede ungdom til hverdag og fest.

Foredrag nr.: 1811-135

Holdnr.: 1811-130

 

   

Torsdag 25. oktober kl. 19.30

 

Foredrag nr.: Kommer senere

Holdnr.: Kommer senere

 

 

Aalborghus Slot – status og planer

Ved Videnskabelig medarbejder, ph.d. Jakob Ørnbjerg, Nordjyllands Historiske Museum, arkivar, cand.mag. Flemming Nielsen, Aalborg Stadsarkiv og stadsarkivar, ph.d. Jesper Thomassen Aalborg Stadsarkiv.

Torsdag 1. november kl. 19.30

 

Foredrag nr.: Kommer senere

Holdnr.: Kommer senere

 

 

Torsdag 8. november  kl. 19.30

 

Foredrag nr.: Kommer senere

Holdnr.: Kommer senere

 

 

Torsdag 15. november  kl. 19.30

 

Foredrag nr.: Kommer senere

Holdnr.: Kommer senere

 

 

Fra arkivets og museets arbejdsmark

Ved medarbejdere fra Aalborg Stadsarkiv og Nordjyllands Historiske Museum

Torsdag 22. november  kl. 19.30

 

 

Foredrag nr.: Kommer senere

Holdnr.: Kommer senere

 

Holdnr.: 1811-130

Pris: 395 kr. for de første 4 foredrag. Medlemmer af Historisk Samfund for Himmerland og Kjær Herred, Kulturhistorisk Forening for Nordjylland, Jysk Arkæologisk Selskab, Selskabet for Aalborgs Historie samt Aalborg Forsvars- og Garnisionsmuseums Støtteforening har fri adgang.

Pris for enkeltforedrag: 125 kr.

Tilmelding: Folkeuniversitetet, tel. 98 16 75 00, www.fuaalborg.dk

Sted: Foredragene afvikles på Aalborg Universitet, Auditorium 6, Strandvejen 19 (over gården)

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.