Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Torsdagsforedrag 2017

Alt godt fra den historiske rodekasse! Interessen for historien er stor. På universiteter, arkiver, museer og i mange andre sammenhænge forskes der i historien som aldrig før. I Aalborg har det siden 1960erne været en stolt tradition, at historieforskningens resultater præsenteres i de såkaldte Torsdagsforedrag. Målsætningen er at præsentere et bredt udvalg af den nyeste viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende kulturhistorikere har derfor gennem årene gæstet Aalborg. 2017 vil ikke være nogen undtagelse.

Torsdagsforedragene afholdes i dag i samarbejde mellem De Samarbejdende Kulturelle Foreninger i Aalborg og Folkeuniversitetet. Programmet tilrettelægges af repræsentanter fra foreningerne og koordineres af afdelingsleder, ph.d. Morten Pedersen, Nordjyllands Historiske Museum.

 

Tid: Torsdage kl. 19.30-21.15

Sted: Foredragene afvikles på Aalborg Universitet, Strandvejen 19 (over gården), Auditorium 7.

 

Program for 2017

23. marts 

 

Brohuset i Nørresundby tegnet af Charles Jensen

Charles Jensen – den fødte arkitekt

Ved arkitekt MAA, Erik Iversen

Charles Jensen, 1882 - 1939, var en stilfærdig, flittig og talentfuld mureruddannet mand fra Jerslev-egnen, der fik et gennembrud i en ung alder før 1. verdenskrig i Vendsyssel og Himmerland, som både kirkearkitekt og stationsbyernes arkitekt. I 1930'erne kulminerede han, som en visionær, selvstændig modernistisk arkitekt, hvor blandt andet hans værker i Nørresundby skrev sig ind i den danske arkitekturhistorie.

Foredrag nr. 1711-121

 

30. marts

 

Den glemte statsminister

Den glemte statsminister. Modstandsmand, finansminister, statsminister og psykiatrisk patient – om Viggo Kampmanns liv og virke for velfærdssamfundets opbygning og især for de svageste.

Ved journalist, cand. jur., Poul Smidt

Foredrag nr. 1711-058

 

6. april

”I Anledning af Tyrkernes Fremfærd mod Armenierne”: Da det armenske folkedrab blev et dansk anliggende
Ved ekstern lektor, cand. mag., Matthias Björnlund, Danish Institute for Study Abroad (DIS)

"Udenrigsministeren har derefter bestemt intet at ville foretage i Sagen." Sådan skrev udenrigsminister Erik Scavenius i 1918 i anledning af en af de første forespørgsler om dansk støtte til overlevende fra det armenske folkedrab i Osmannerriget. Senere kom der ligefrem anmodninger fra Folkeforbundet om at sende danske soldater til området for at beskytte ofrene. Matthias Bjørnlund vil med foredraget give et overblik over det armenske folkedrab og Det Armenske Spørgsmål, med særligt fokus på de politiske, diplomatiske og humanitære konsekvenser for Danmark.

Foredrag nr. 1711-057

 

26. oktober

På afgrundens rand – Cubakrisen, den kolde krig og Danmark
Ved museumsleder, ph.d., Peer Henrik Hansen, Langelands Museum

Hvor tæt var vi på en altødelæggende krig i oktober 1962? Hvilken rolle spillede Danmark i magtspillet mellem USA og Sovjetunionen?
Kom bag om myterne om Danmarks rolle i Cubakrisen og få et fascinerende men også skræmmende indblik i, hvor tæt verden var på at blive rammen om en atomkrig.

Foredrag nr. kommer senere

 

2. november

Danmarks runesten
Ved seniorforsker, ph.d., Lisbeth Imer, Nationalmuseet.

Det er sjældent, at vikingerne taler så direkte til os, som de gør på runestenene. Måske er det derfor, at disse monumenter er så fascinerende: Her får vi historien fra vikingernes egen hånd. Den er skrevet på vikingernes eget sprog og med det alfabet, man brugte i vikingetiden: runerne. Foredraget giver en generel introduktion til runeskriften og sætter derefter fokus på de omkring 260 runesten, der blev rejst i Danmark gennem en periode på omkring 400 år fra 700-tallet og til begyndelsen af 1100-tallet.

Foredrag nr. kommer senere

 

9. november

Fire kommuner, der skulle blive til en: Aalborg, Hals, Nibe og Sejlflod 1970-2006
Ved arkivar, cand.mag., Flemming Nielsen, Aalborgs Stadsarkiv

Mellem de to kommunalreformer i 1970 og 2006 har samfundet gennemgået en transformation. Den flytning fra land til by, der allerede var i gang, accelererede, og i de år flyttedes beskæftigelse fra traditionelle landbrug og industrier til helt nye former for service og industri. Den velfærdsstat, som vi taler om nu, foldede sig for alvor ud med børneinstitutioner, ældreboliger, større skoler og hospitaler og nye uddannelsesinstitutioner. De fire kommuner, der skulle blive til den nye Aalborg Kommune, har haft hver deres historie og identitet og har det stadig, men er der mere, der samler, end der skiller?

Foredrag nr. kommer senere

 

16. november

Kommer senere

 

23. november

Fra arkivets og museets arbejdsmark
Ved medarbejdere fra Aalborg Stadsarkiv og Nordjyllands Historiske Museum

Foredrag nr. kommer senere

 

 

Holdnr.: 1711-122

Pris: 395 kr. for de første 4 foredrag. Medlemmer af de samarbejdende foreninger har fri adgang.

Pris og foredragsnumre for efterårets 5 foredrag kommer senere.

Pris for enkeltforedrag: 145 kr.

Tilmelding: Folkeuniversitetet, tel. 98 16 75 00, www.fuaalborg.dk

Sted: Foredragene afvikles på Aalborg Universitet, Strandvejen 19 (over gården), Auditorium 7.

9 torsdage kl. 19.30-21.15 (A:16/3, B:23/3, C:30/3, D:6/4, E:26/10, F:2/11, G:9/11, H:16/11, I:23/11)

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.