Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Geder på Skansen

(Foto: Aalborg Zoo)

Geder på Skansen

(Foto: Aalborg Zoo)

Gedekid med mor

(Foto: Aalborg Zoo)

 

Geder sættes ud på Hals Skanse

En økovenlig måde at holde vegetationen nede på

Sultne geder skal bogstaveligt talt klare tjansen på skansen denne sommer. Vegetationen på skansen skal holdes nede, og det klares nu ad naturlig vej, når Aalborg Kommune til april sætter fem geder ind i kampen.

Kommunen forsøger at vælge dyr, der ikke er alt for nysgerrige og alt for aggressive. Det bliver formentlig boer-geder, som kan veje mellem 90 og 135 kg. Trods størrelsen skulle de været meget omgængelige. Det er planen, at gederne skal gå på Skansen fra april til oktober – undtagen i den periode, der er skansespil.

Baggrund
Borgerne i Hals herunder Hals Samråd og Hals Turistforening har længe haft ønsker om, at skansevoldene skulle fremstå skarpe uden den høje græsvegetation, som slører indtrykket. Aalborg Kommune har undersøgt forskellige muligheder, hvoraf nogle var meget dyre, og derfor har man kigget på alternative løsninger. Ved Lindholm Høje og andre steder i landet er der god erfaring med at lade dyr pleje fortidsminder. Det giver ud over græsplejen en ekstra oplevelse for besøgende. På baggrund af disse positive resultater valgte Park og Natur at forsøge muligheden ved Hals Skanse. Forslaget blev bakket op af Nordjyllands Historiske Museum og der blev givet de nødvendige dispensationer fra Kulturstyrelsen.

Projektet
I december 2016 blev der taget hul på projektet med etablering af låge, hegn og færist. Der vil blive opsat information, der henviser kørestolsbrugere til adgang via broen mod syd og et skilt, der minder hunde-luftere om, at hunde skal føres i snor på kommunalt ejede arealer.

Valg af dyr
Ud over græsvegetation er også træopvækst langs voldgravene med til at sløre skansevoldens form, og derfor faldt valget af dyr til afgræsning på geder. Aalborg Kommune regner med, at de bliver af racen boer. Boergeden vejer mellem 90 og 135 kg. Trods sin størrelse er den meget omgængelig. Kommunen forsøger netop at vælge dyr, som ikke nysgerrige eller aggressive. I første omgang bliver der tale om fem geder, men alt efter behov kan det tal falde eller stige. Gederne vil være at finde på Hals Skanse fra midt april til slutningen af oktober. Perioden kan variere afhængig af slid og mængden af den føde, der er til rådighed. Gederne fjernes i den periode, der er Skansespil.

Racen findes bl.a. i Aalborg Zoos Afrikaafdeling, og man kan evt. hente yderligere information om racen på Zoos hjemmeside. Det er også i Aalborg Zoo, vi har lånt billedet – så tak for det.

Hals Museum:

 

Adresse:

Hals Museum og Skanse

Skansen 1
9370 Hals

 

Postadresse:
Aalborg Historiske Museum
Algade 48

9000 Aalborg

Telefon: 99 31 74 00

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.