Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

24. december - Theriak

TheriakI denne store tinbeholder opbevarede apotekeren historiens mest berømte lægemiddel, Theriak. Theriaken blev første gang fremstillet i det gamle Rom for næsten 2000 år siden. Den var især beregnet som modgift mod slanger og andre giftige dyr, men blev brugt mod næsten alle sygdomme, især de smitsomme. Vidundermidlet indeholdt tørret slangekød, pulveriseret mumie, opium, safran og næsten hundrede andre ingredienser blandet med honning og vin til en dejagtig masse. Theriak-beholderen var apotekets stolthed, for kun de dygtigste apotekere forstod at blande ægte Theriak.

23. december - Giftkammerskilt

GiftkammerskiltInderst inde i Apoteket fandtes et kammer hvor apotekeren opbevarede de giftige urter og medikamenter under lås og slå. Over døren til giftkammeret i Aalborg Svaneapotek hang dette fine skilt med billeder af giftige lægeplanter. Teksten advarer om, at produkterne i kammeret både kan gavne og skade, og at man derfor skal passe på. Nogle giftige planter blev brugt til at slå skadedyr som rotter og mus ihjel. Mange andre blev brugt som medicin. Men hvis man brugte dem forkert eller spiste for meget, blev det farligt. Man kunne blive syg eller dø. Derfor blev der passet godt på de allergiftigste.

21. december - Heksemel

HeksemelDet grågule pulver mellem de mørke piller i glassene er heksemel. Pulveret består af sporerne fra en lille plante, som hedder ulvefod. Når apotekeren havde trillet piller, rystede han dem med heksemel, for at de ikke skulle klæbe sammen. Men heksemel kan også bruges til at lave store flotte ildglimt, hvis man kaster det op i luften og sætter ild til støvskyen. Derfor blev det også brugt til tryllekunster og fyrværkeri, og derfor fik det sit navn.

22. december - Drageblod

DrageblodDen hvide porcelænskrukke er næsten tom, men på kanten sidder stadig rester af det mørkerøde pulveriserede drageblod, som krukken før var fyldt med. Desværre er drageblodet i krukken bare en rød harpiks og har intet at gøre med rigtige drager. Harpiksen blev sjældent brugt til medicin. Apotekeren solgte den mest til malere og andre håndværkere, som lavede en flot dybrød lak af drageblodet.

20. december - Alkymistens kolbe

Alkymistens kolbeDen runde glaskolbe med den lange krumme hals, som stikker ud til den ene side, hedder en retorte. Du kender den sikkert fra nye og gamle billeder af alkymister og troldmænd. Retorten er et destillationsapparat beregnet til at skille væsker fra hinanden. Apotekeren brugte retorten til at lokke ”vinens ånd”, eller alkoholen, ud af vinen, eller når han ville destillere velduftende olier ud af lavendelblomster eller andre urter.

Side 1 ud af 6

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.