Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Konkurrencer

 

Vindere fra nyhedsbrevet

Hver måned udtrækker vi en vinder blandt modtagerne af vores nyhedsbrev. Herunder ses en liste over vindere og præmier.

Forandringer i vor tids Aalborg 2

Maj 2018

Vinder: Esben Nielsen

Præmie: Bogen Forandringer i vor tids Aalborg 2

”Forandringer i vor tids Aalborg 2” handler om gader, veje og bygninger, som ikke findes mere, eller er stærkt forandrede. Som det er tilfældet med bind 1, er denne bog fyldt med billeder af byen, som den så ud engang. Også en del billeder, som ikke tidligere har været offentliggjort. Bogen viser blandt andet den gamle tekstilfabrik i Vestbyen, hvor der i dag ligger et Kvickly supermarked og kasernen i Fyensgade. Bogen fortæller også historien om de sidste dage med DFDS i Aalborg samt om dyrskuerne i Skalborg.

Fås i museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum

Kryds- og bollespil

April 2018

Vinder: Mandy Mittelstädt

Præmie: Klassisk kryds og bolle-spil i træ.

I denne udgave fra Henriques er brikkerne inspireret af det kendte H. C. Andersen eventyr om Fyrtøjet. 

Statsskoven - om statens del af Rold Skov skovriderne og Mosskovgaard

Marts 2018

Vinder: Vita Kvist

Præmie: Bogen ”Statsskoven – om statens del af Rold Skov, skovriderne og Mosskovgaard” af Helge Søgaard.

Der er nu en særlig pondus over ordene statsskovrider og statsskov. Og da skoven er en uudtømmelig kilde af oplevelser og gode stunder, så er der al mulig grund til at fastholde eller genopfriske bare lidt af historien om statens del af Rold Skov.
Det begyndte med Buderup Hovedgaard og en ejer, som skyldte i skat. Det førte nogle år senere til en såkaldt domæneskov, som var datidens navn for statsskov. Og så kom dem med de grønne kasketter med kongekrone og egeløv og satte deres præg på den skov, som vi alle kender i dag, og som vi har så meget fornøjelse og glæde af.
Skoven gemmer på både historie, spændende personligheder, sjove anekdoter og mageløse naturoplevelser. Tag derfor med på denne skovtur i Statsskoven!

Det Brune Aalborg - bogen om Aalborgs brune værtshuse

Februar 2018

Vinder: Poul Porskær Poulsen

Præmie: Bogen ”Det Brune Aalborg – Bogen om Aalborgs brune værtshuse”

Bogen ”Det Brune Aalborg – Bogen om Aalborgs brune værtshuse” er fortællingen om mange af de gamle, kendte og berygtede værtshuse i Aalborg. Bogen kommer forbi stadigt eksisterende værtshuse som Promenaden, Mallorca Bar, Café Frederiksberg og Kontiki Bar. Men også gamle og ikoniske værtshuse, der ikke længere findes er med. Det er blandt andet Onkel Tom, Centralcafeen og Cafe Rantzau.
Bogen er ikke bare historien om byens værtshuse, hvor man fejrer sine sejrer og trøster sig selv, når livet går skævt. Det er også fortællingen om socialt samvær og godt gammeldags kammeratskab.

Den højeste straf

Januar 2018

Vinder: Marie Lyngsø

Præmie: Bogen "Den højeste straf"

”Den Højeste Staf” af Bjarne Wagner Augustenborg, er beretningen om den unge mand Frantz Toft, der under Besættelsen 1940-1945 aktivt valgte side til fordel for nazismen.

Efter krigen blev han som en af de første henrettet for sine gerninger ved en af de første og største krigsforbrydersager i Aalborg.

Bogen bygger på samtaler med Frantz Tofts familie og Frantz Tofts private breve og billeder samt samtaler med personer, der var involveret i forløbet i Frantz Toft-sagen.

Turen går til vikingetiden

 

December 2017

Vinder: Birthe Brogaard

Præmie: Bogen "Turen går til Vikingetiden"

Politikens Forlag har netop udgivet en ny rejsebog – Turen går til Vikingetiden, der beskriver små og store vikingeattraktioner i hele Danmark, herunder selvfølgelig nordjyske steder som Fyrkat, Aggersborg og Lindholm Høje.
En række baggrundsartikler, skrevet af eksperter, går bag om vikingetidens historie og samfund, kunst og kultur, natur og geografi.

Guldhornene fra Brinck

 

November 2017

Vinder: Trine Skotte

Præmie: Guldhornene i form af glasjulepynt fra Brink Nordic

Brink Nordic er dansk design og kvalitet i særklasse, og deres kollektion af julepynt fremstillet af håndblæst glas er meget populære. I museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum kan man blandt andet købe julepynt fra Brink Nordic med historisk vingesus i form af glaspynt udformet som guldhornene. De berømte Guldhorn blev fundet i hhv. 1639 og 1734 og senere stjålet fra Nationalmuseet og smeltet om, men er nu blevet genskabt som julepynt af Brink Nordic.

På vej mod den ny Aalborg kommune

 

Oktober 2017

Vinder: Per Schmidt

Præmie: Bogen ”På vej mod den ny Aalborg Kommune – Aalborg Historie bind 7”

Den nuværende Aalborg Kommune opstod ved kommunalreformen i 2007. Her blev de daværende fire kommuner Hals, Nibe, Sejlflod og Aalborg lagt sammen til en stor kommune. I ”På vej mod den ny Aalborg Kommune” fortæller arkivar Flemming Nielsen fra Aalborg Stadsarkiv historien om de fire gamle kommuner fra de opstod i 1970 og frem til sammenlægningen.

I de 37 år gennemgik Hals, Nibe, Sejlflod og Aalborg en rivende udvikling med bedre infrastruktur, et stærkere erhvervsliv, flere institutioner samt nye bebyggelser og boligområder. Der opstod nye handelsmønstre med butikscentre, og nye uddannelsesinstitutioner satte et markant præg på området.

Bogen handler om udviklingen i en periode, som har ændret vilkårene for alle, der boede og stadig bor i området. Men der er også blevet plads til enkelthistorier, som fx skandalen om en borgmesters berømte mosgrønne badeværelse.

Bogen er er bind 7 i serien ”Aalborgs Historie”.

Bogen om Nørresundby

 

September 2017

Vinder: Lotte Kock

Præmie: Bogen ”Nørresundby – Byen, der nægtede at dø”

John Laden har i bogen ”Nørresundby – Byen, der nægtede at dø” samlet historien om Nørresundby. Her kan man blandt andet blive klogere på et skæbnesvangert færgeforlis i 1862, på udgravningen af gravpladsen ved Lindholm Høje, på Nørresundbys Posthus fra 1927, Da Nørresundby blev en købstad og meget, meget mere.

Solwang

 

August 2017

Vinder: Emma Cardell Bukhave Lundhus

Præmie: Tre lækre – plastfri - karklude i strik fra Solwang Design

Både hvad angår garn, indfarvning og produktionsproces er kludene certificeret med mærket 'Tiltro til Textiler'. Det er et Oeko-Tex®-mærke, der sidder på tøj og boligtekstiler, som er testet for sundhedsskadelige stoffer.

Spiselige svampe

 

Juli 2017

Vinder: U. Loumand

Præmie: Bogen Spiselige svampe af Peter Nielsen

I denne lille lommebog kan man finde de mest almindelige - og sikre - spiselige svampe som kantarel og østershat og lære, hvordan man kender dem fra de ikke så velsmagende eller ligefrem giftige svampe. Bogen indeholder desuden opskrifter på lækre svamperetter med de svampe, man selv kan finde i naturen.

Ture i middelalderens Danmark

 

Juni 2017

Vinder: Anne Christensen

Præmie: Bogen Ture i middelalderens Danmark af Hans Ole Matthiesen

Bogen tager læseren med på en visuel og inforig byvandring gennem middelalderens købstæder og har beskrivelser af omkring 150 seværdigheder. Lige fra kirker og klostre til borge, fæstningsværker og voldanlæg. Man kan blandt andet læse om Helligåndsklosteret i Aalborg, som blev stiftet som Helligåndshus i 1431. De gamle klosterbygninger er blandt de mest fornemme og velbevarede fra den tid.

Honning og sennep

 

Maj 2017

Vinder: Frederik Simon Larsen

Præmie: Lækkerier i form af forårshonning fra Lisbeths Bigaard og Middelaldersennep fra Dansk Mjød

Skytsengel fra Niels P. Design

 

April 2017

Vinder: Herluf B. Johansen

Præmie: Skytsengel i sterling sølv fra Niels P. Design

Cirkusbæger med emaljedekoration

 

Marts 2017

Vinder: Marie Goul

Præmie: Et fint cirkusbæger med emaljedekoration

Motivet viser en scene fra et romersk cirkus med en løve og en panter, der angriber en hjort. Glasset er fundet i forbindelse med udgravningen af gravpladsen ved Himlingeøje på Østsjælland. Glasset viser, at der i yngre romersk jernalder var et politisk magtcenter på Stevns med tætte handelsforbindelser til de vestromerske provinser.

Cirkusbægeret er fra 200-tallet.

"Historisk" salt fra Krydderurtehaven

 

Februar 2017

Vinder: Birte Lykke Pedersen

Præmie: Lækkert ”historisk” salt fra Krydderurtehaven, nemlig et glas Middelaldersalt med blandt andet ramsløg, rosmarin og esdragon og et glas Renæssancesalt med blandt andet løvstikke, salvie og citronmelisse.

Kongekort

 

Januar 2017

Vinder: Oluf Skadhauge

Præmie: Kongekort

Kongekortet er et nyt og sjovt historisk spil for børn og voksne. Alle danske regenter fra Gorm den Gamle til Margrethe 2. dyster på regeringstid, krige, børn, rige, magt og popularitet. Undervejs blander bønderne, kirken, borgerne og rigsrådet sig i kampen om æren.

Vindere fra nyhedsbrevet 2016

Vindere fra nyhedsbrevet 2015

 

 

Øvrige konkurrencer

 

Facebook
Konkurrence om årskort til Nordjyllands Hisoriske Museum

 

Årskort

Læs om Årskort til Nordjyllands Historiske Museum her

 

2017

På facebooksiderne tilhørende museer under Nordjyllands Historiske Museum har vi i december 2017 udloddet ni årskort gældende til sæsonen 2018.

Vinderne blev:

Nordjyllands Historiske Museum
Elisabeth Raaby Broekhoff

Aalborg Historiske Museum
Kurt Saxkjær

Lindholm Høje Museet
Lykke Byrialsen

Vikingecenter Fyrkat
Trine Glue

Cirkusmuseet i Rold
Pernille Dyg Lerup

Boldrup Museum
Mona Riis Nielsen

Mariager Museum
Anna Marie Pedersen

Hadsund Egnssamling og Møllehistorisk Samling
Kurt Sauer

Hals Museum
Bjarne Høj

Vinderne er udtrukket tilfældigt med Social Punch Tools.

Vi ønsker tillykke til de heldige vindere.

 

Vindere af årskort fra 2016

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.