Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Kurser på Vikingecenter Fyrkat

Foreningen Fyrkats Venners formål er at støtte aktiviteter på Vikingecenter Fyrkat og Vikingeborgen Fyrkat. Foreningen lægger stor vægt på at skabe så meget aktivitet som muligt omkring vikingelivet på ”Fyrkat” og er derfor glade for, at kunne bidrage med afholdelse af vikingerelaterede kurser på Vikingecenter Fyrkat. Siden starten i 2015 har vi gennemført en lang række kurser, hvoraf mange har været helt fyldt op. Kurserne udbydes i et samarbejde med LOF Mariagerfjord/Rebild under folkeoplysningsloven.

Kurser, der er baseret på gamle håndværk, stiller krav til forskellige former for værktøj, der i stort omfang stilles rådighed for kursisterne. De fleste af kurserne afholdes i vikingehusene, men i vinterhalvåret rykker vi ind i opvarmede lokaler.

På kurser der afholdes i Vikingecentrets åbningstider, håber vi at de vikinger der er med på kurset, er i vikingetøj. Til deltagere der ikke har denne mulighed vil Fyrkats Venner tilbyde lån af en enkel vikingedragt. Begge dele er naturligvis helt frivilligt.

Kontakt:
Fyrkats Venner
Jan Kristiansen
E:mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Eller

LOF Mariagerfjord
Jan Vestergaard
E:mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tilmelding:
Der er åbnet for tilmelding, som kan ske via linket her, hvor man også kan læse mere om priser og kurser: Mariagerfjord LOF

LOF
LOF Mariagerfjord/Rebild er kommunens største skole for fritids- og voksenundervisning. Hvert år udbydes ca. 250 kurser, foredrag, debatarrangementer og oplevelser. Aktiviteterne er funderet i loven om folkeoplysning som tilskudsberettigede aktiviteter.

Indkvartering:
Foreningen Fyrkats Venner har mulighed for at henvise til overnatning uden for Fyrkat

 

 

 Tasker

 

Læderarbejde

Underviser: Søren Bloch Christensen

22. - 23. april

 

Dette kursus kræver absolut ingen forudsætninger og kan være en fin start på eget læderarbejde derhjemme.
På kurset vil vi fokusere på forskellige former for bæltetasker, bælter, æsker, armguards til bueskytter, pilekogger, knivskeder m.m. Underviseren medbringer forskellige eksempler på, hvad han har lavet og et antal skabeloner.

Underviseren medbringer materialer til læderbælter samt spænder. Materialeprisen starter ved 100 kr. og er ellers afhængig af hvor stort eller hvor meget du laver.

På kurset vil der være det nødvendige værktøj og modeller til rådighed, dog kun til anvendelse på stedet.

 

 Plantefarvning

 

Plantefarvning

Underviser: Luise Schelde

20. - 21. maj

 

På kursets to dage skal vi i fællesskab indfarve med nogle af de skønne farver, som vikingerne havde mulighed for at indfarve på garn og stof. Der farves over bål i autentiske gryder, og fokus for kurset er at lære grundprincipperne i at farve på uld. Vi skal arbejde med bejdsning, forskellige farvesupper samt kypefarvning. Kursets resultat bliver en smuk farvecirkel med uldbroderigarn, som kan medbringes på markeder som inspiration eller kan bruges til syning/broderi og brikvævning. Kurset foregår i levendegørelsen på Fyrkat, så vikingedragt må gerne medbringes, og haves en sådan ikke, er det måske muligt at låne.

 

 Brikvævning

 

Brikvævning

Underviser: Helle de Lichtenberg

17. - 18. juni

 

Kurset er tilrettelagt for begyndere og for kursister med kendskab til de grundlæggende begreber i brikvævning. Du lærer brikvævning. Både væveteknikken, hvordan du sætter op til en brikvævning, og hvordan du læser en vævebeskrivelse.
Vi arbejder med brikker lavet af enkle materialer og med få teknikker, så du får grundlaget på plads. Vi vil anvende de mønsterteknikker, der er brugt i vikingetidens brikvævningsbånd.
Du får lavet et lille prøvebånd. Derved øver du de færdigheder, der skal til for senere at kunne væve flotte mønstrede bånd til besætningskanter.

 

 Glasperler

 

Perlemageri

Underviser: Thomas Risom

9. - 10. september

 

Efter en kort introduktion til historien bag de første dansk producerede glasperler, kaster vi os ud i projektet. Efter at have bygget en perleovn, der svarer til de ovne, der blev bygget i Ribe for 1300 år siden, går vi i gang med glasperleproduktionen. I starten øves teknikken i fremstilling af glasperler over åben ild. Senere går vi i gang med at rekonstruere nogle af de glasperler, der gennem tiden er fundet i Ribe. Der arbejdes parvis ved ovnene. Glas købes ved underviseren.

 

 Bødker

 

Bødkeri

Underviser: Kim Hildebrandt

16. - 17. september

 

Du skal arbejde med at lave en bødkret spand ud fra de gamle traditionelle metoder. På kurset bliver der arbejdet med de gamle teknikker, uden brug af maskiner. Arbejdet omfatter alle trin af faget, lige fra kløvning af stave til påsætning af bånd. Læreren medbringer materialer og en del værktøj, men hvis du selv har bødkerværktøj, må du gerne medbringe f.eks. økse, kniv, snittebænk, båndkniv m.m.
Læreren medbringer desuden en del værktøj.

 

 Smede

 

Smedning

Underviser: Peder Callesen

7. - 8. oktober

 

Har du lyst til at smede din egen kniv, økse eller andet værktøj, så har du muligheden på Vikingecenter Fyrkat.
Det er helt op til dig selv, hvad du har lyst til at lave på kurset, men ved større eller specielle ønsker, vil vi gerne have besked ved tilmelding.
Kurset er åbent for alle, der har lyst til at prøve kræfter med jernet og essen. Vi sørger for værktøj til alle.
Selve smedeværkstedet er sat op udendørs og kan rumme 12 deltagere. Instruktøren Peder Callesen sørger for at alle kommer godt i gang, både øvede og nybegyndere.

 

 Buebygning

 

Buebygning

Underviser: Sarunas Lapenas

21. - 22. oktober

 

Buebygningskurset henvender sig til alle, som har lyst til at lære, hvordan man laver sin egen bue, eller som har lyst til at blive bedre til at lave buer, men også til alle, som vil vide mere om teknikkerne, teorierne og historierne bag buemageriet. Det bliver gennemgået, hvordan man laver en langbue i ask samt pile og buestreng. Der er mulighed for at lære mere om materialevalg og design. Erfaringen fra tidligere kurser er, at alle har mulighed for at få en færdig bue og tre pile med hjem. Efter kurset er der mulighed for at afprøve buen på skydebanen.

 

 Billedsskærer

 

Træskæring af vikingemotiver

Underviser: Tommy Novak

11. - 12. november

 

Kurset er opbygget således, at både begyndere og mere øvede kan få glæde af Tommys kunnen. Der bliver lejlighed til at skære plane motiver i forskellige træsorter og udskæring af f.eks. stolper o.lign. En anden retning er udskæring af mindre emner, f.eks. knive o.lign. Der arbejdes indendørs med mulighed for at fastspænde emnerne.

Underviser sørger for materialer, der afregnes med et fast beløb på 100 kr. og derefter i forhold til forbrug

Det er en rigtig god ide, hvis du selv kan medbringe relevant håndværktøj.

 

Vikingecenter Fyrkat:

 

Adresse:

Vikingecenter Fyrkat

Fyrkatvej 37 B
9500 Hobro

Information - kiosk: tlf.: 31 99 06 67

 

Postadresse:
Hobro Museum

Vestergade 23
9500 Hobro

Telefon: 99 82 41 75

Mød os på Facebook

nhm

 

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.