Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Kurser på Vikingecenter Fyrkat

Foreningen Fyrkats Venner formål er at støtte aktiviteter på Vikingecenter Fyrkat og Vikingeborgen Fyrkat. Foreningen lægger stor vægt på at skabe så meget aktivitet som muligt omkring vikingelivet på ”Fyrkat” og er derfor glade for, at kunne bidrage med afholdelse af vikingerelaterede kurser på Vikingecenter Fyrkat. Siden starten i 2015 har vi gennemført en lang række kurser, hvoraf mange har været helt fyldt op. Kurserne udbydes i et samarbejde med LOF Mariagerfjord/Rebild under folkeoplysningsloven.

Kurser, der er baseret på gamle håndværk, stiller krav til forskellige former for værktøj, der i stort omfang stilles rådighed for kursisterne. De fleste af kurserne afholdes i vikingehusene, men i vinterhalvåret rykker vi ind i opvarmede lokaler.

Kontakt:
Jan Kristiansen
Tlf +45 24815735
E:mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tilmelding:
Der er åbnet for tilmelding, som kan ske via linket her, hvor man også kan læse mere om priser og kurser: Mariagerfjord LOF

LOF Mariagerfjord/Rebild er kommunens største skole for fritids- og voksenundervisning. Udbuddet er årligt på ca. 250 tilbud, som spænder fagligt bredt på kurser, foredrag, debat og oplevelser. Aktiviteterne er funderet i loven om folkeoplysning, dvs. som tilskudsberettiget aktivitet. LOF samarbejder med mange foreninger om fælles aktiviteter, hvor et af disse er samarbejdet med Fyrkats Venner om vikingerelaterede kurser på Vikingecenter Fyrkat. Et samarbejde vi har haft stor glæde af og glæder os til at udbygge. LOF er også leveringsdygtig i tilbud udenfor folkeoplysning, dvs. til erhvervslivet, kommuner eller andre, der søger professionelle udbydere af kurser, foredrag, debat og oplevelser.

Lidt praktisk om kurserne

Materialer betales til underviser på kurset, medbring helst kontanter da ikke alle har MobilePay. Fyrkats Venner sørger for morgenkaffe og frokost begge dage der betales sammen med kursus gebyr.

Indkvartering: På kurserne er der mulighed for overnatning i opvarmet lokale i museumsbygningen eller vikinghusene i sommerperioden. I sørger selv for madras/liggeunderlag og sengetøj. Overnatning skal aftales senest 2 uger før kurset på e-mail på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Publikum: På kurserne der afholdes i Vikingecenter Fyrkats åbnings periode maj – september, vil der helt klart være stor interesse hos de besøgende for at kigge med på hvad der bliver lavet og stille spørgsmål. I samme periode stiller Fyrkats Venner en enkelt vikingedragt gratis til rådighed for kursisterne, så man virkelig føler sig som en del af vikingemiljøet. Det er selvfølgelig frivilligt om man vil benytte dette tilbud.

Medlemsrabat: Hvis du er medlem af foreningen Fyrkats Venner eller er tilknyttet Vikingecenter Fyrkat som frivillig ydes der en rabat på 100 kr. på kurset.

 

Kursusprogram 2018

 

Læderarbejde

 Læderarbejde og vikingesko

Underviser: Berit Fristed Kristensen

17. - 18. februar

 

Dette kursus kræver ingen forudsætninger og kan være en fin start på en hobby, der indeholder både håndværk og design.

På kurset vil vi fokusere på forskellige former for bæltetasker, bælter, æsker, armguards til bueskytter, pilekogger m.m. Som noget nyt kan kursisterne vælge at lave/komme i gang med at sy egne vikingesko efter autentiske mønstre, men skal ikke regne med at få et par færdige sko med hjem
Lørdag vil der blive mulighed for at arbejde om aftenen, så hvis du bor på Fyrkat eller i nærheden kan di sagtens lægge 4 – 5 timer til.
Underviseren medbringer eksempler på, hvad han har lavet og et stort udvalg af skabeloner.

På kurset kan du købe de nødvendige materialer til læderbælter samt spænder. Materialeprisen starter ved 100 kr. og er ellers afhængig af, hvor stort eller hvor meget du laver. Du skal regne med en noget højere pris på skomaterialer.

På kurset vil der være det nødvendige værktøj og modeller til rådighed, dog kun til anvendelse på stedet.

 

 

En vikingekniv

En vikingekniv

Undervisere: Henning Christensen og Jan Kristiansen

24. - 25. februar

 

På dette kursus har vi kombineret den viden, vi har fra forskellige fund med nutidens håndværk.

Kniven var for alle i vikingetiden et vigtigt personligt redskab der i høj grad havde et individuelt design der tog udgangspunkt i klingens udseende og det skæfte materiale man havde til rådighed.

På kurset er der 2 undervisere, begge med mange års erfaring i knivbygning, hvilket giver mulighed for individuel rådgivning. 
Ud fra de materialer der kendes fra vikingetiden, kan der bygges forskellige knivtyper, både almindelige og mere specialiserede. En meget vigtig del af en kniv er skeden. Der er mulighed for at du kan vælge mellem forskellige udformninger.

På kurset vil vi bruge de materialer, der blev anvendt af vikingerne, og du kan købe håndsmedede knivklinger, der er smedet efter de originale fund. Forkundskab er ikke en forudsætning, men har man et godt håndelag er det selvfølgelig en fordel.

Vi forventer, at du har en færdig kniv med hjem efter kurset. Værktøj sørger vi for. Kurset afholdes i museumsbygningen på Vikingecenter Fyrkat.

 

 

Vikingernes farver

 Vikingernes farver

Underviser: Anne Mette Sørensen

17. - 18. marts

 

Vikingernes hverdag var også fuld af farver. Man ved fra fund, at vikingerne farvelagde både bygninger, tekstiler, træ og sten. Ja også Runestenene i Jelling var oprindeligt farvelagte. Som kursusemne er Vikingernes farver nyt og er for mange af os et nyt spændende område at udforske.

På kurset gennemgås både pigmenter, bindemidler og ikke mindst, hvad der kan bruges på hvilke underlag.
En kort gennemgang af, hvordan vikingerne benyttede ornamenter, og hvordan man får et ornament til at passe på et emne, så man får en helstøbt dekoration.

På kurset fremstiller kursisterne selv farver til eget brug, baseret på linolie, æggetempera og okseblod.

Derefter fortsætter kurset som reel workshop, hvor deltagerne medbringer emner, som de gerne vil male dekorationer på. Mulighederne med disse tre typer maling er mange. De egner sig til træ, teltduge, sten og læder.

Deltagerne er selvfølgelig velkommen til hjemmefra at tegne op på emnerne. Instruktøren tager tegnegrej og sin kreative side med, så der bliver rig mulighed for at få en hjælpende hånd med denne del af processen.

 

 

Smedning

 Smedning

Underviser: Peder Callesen

7. - 8. april

 

Har du lyst til at smede din egen kniv, økse eller andet værktøj, så har du muligheden på Vikingecenter Fyrkat. Det er helt op til dig selv, hvad du har lyst til at lave på kurset, men ved større eller specielle ønsker, vil vi gerne have besked inden kurset.

Kurset er åbent for alle, der har lyst til at prøve kræfter med jernet og essen, men vi har sat grænse der betyder at man skal være fyldt 13 år.
Inden kurset kan du spørge underviser til råds om hav der kan nås på kurset set i forhold til din erfaring på området.
Vi sørger for værktøj til alle.

Selve smedeværkstedet er sat op udendørs og kan rumme 12 deltagere. Instruktøren sørger for at alle kommer godt i gang, både øvede eller nybegyndere. 

 

 

Træskæring

 Træskæring og behandling af værktøj

Underviser: Tommy Nowak

5. - 6. maj

 

Kurset er opbygget så både begyndere og mere øvede kan få glæde af underviserens kunnen. Der bliver lejlighed til skære plane motiver i forskellige træsorter og udskæring af f.eks. stolper o.lign. En anden retning er udskæring af mindre emner f.eks. knive o.lign. Der arbejdes indendørs med mulighed for at fastspænde emnerne.

Ud fra vores erfaringer ved vi, at der er meget stor interesse for behandling og brug af skærende værktøj, da netop et skarpt værktøj er en forudsætning for et godt resultat. På kurset vil vi derfor bruge tid på at slibe forskellige typer af værktøj med traditionelle redskaber. Du er velkommen til at tage dit eget værktøj med til slibning.

Underviser sørger for materialer. Det afregnes med et fast beløb på 100 kr. og derefter i forhold til forbrug

Det er en rigtig god ide, hvis du selv kan medbringe relevant håndværktøj. 

 

 

Rygsæk og kurve

Pileflet

Underviser: Rikke Øberg

25. - 27. maj

 

Pileflet har fra maget gammel tid været et vigtigt håndværk og en forudsætning for meget af udstyr og værktøj i hjemmet.
På kurset kommer vi forbi flere modeller og der er selvfølgelig mulighed for at lave en eller flere kurv(e) efter eget valg og design. Erfaringsmæssigt kan man nå en til to kurve, alt efter størrelse og sværhedsgrad. Materialepris typisk mellem 100 – 300 kr. Som på andre kurser er der mulighed for at arbejde lørdag aften.
På kurset har vi det meste værktøj, men medbring gerne en lille skarp og spids dolk, hvis haves. Kurset afholdes på vikingecenter Fyrkat i åbningstiden så deltagerne har mulighed for at låne vikingebeklædning. 

 

 

Brikvævning

 Uld

Undervisere: se nedenfor

9. - 10. juni

 

Et samlet uldværksted bestående af brikvævning, nålebinding, spinding på håndten og plantefarvning hvor du har mulighed for at prøve alle teknikker på begynderniveau.

Når vi skal alle de tidskrævende teknikker igennem, vil du 'kun' få prøver med hjem.

Kurset er planlagt således, at du bruger tiden fuldt ud. Dvs. at du udnytter en evt. ventetid ved arbejde på alle emner. På kurset er der undervisere på hvert emneområde.

Medbring evt. uldgarn til nålebinding og plantefarvning (vi farver alle i samme gryde). Hvis du har nålebindingsnål, brikker og garn til brikvævning, håndten, så tag det med - ellers kan du låne.

Undervisere:
Brikvævning - Rasmus Twisttmann Jørgensen
Plantefarvning - Maria Kjær
Nålebinding - Jonna Høj
Spinding - Peter Winther-Sørensen

 

 

Bødker-arbejde

Bødker-arbejde

Underviser: Kim Hildebrandt

31. august - 2. september

 

Du skal arbejde med at lave en bødkret spand ud fra de gamle traditionelle metoder. På kurset bliver der arbejdet med de gamle teknikker uden brug af maskiner. Arbejdet omfatter alle trin af faget, lige fra kløvning af stave til påsætning af bånd. Læreren medbringer materialer og en del værktøj, men hvis du selv har bødkerværktøj, må du gerne medbringe det, f.eks. økse, kniv, snittebænk, båndkniv m.m.

Læreren medbringer desuden en del værktøj.

Skal den færdige spand med hjem, skal der arbejdes en del. Vi har derfor valgt at lade kurset køre over 3 dage med start fredag kl. 18.00 og med mulighed for at arbejde fre- og lørdag aften

Dette kursus bliver afholdt i Vikingecenter Fyrkats åbnings tid, så hvis du har dit eget vikingetøj, må du meget gerne bruge det. Hvis ikke, kan du låne. Det er selvfølgelig frivilligt, om du vil være viking for en weekend.   

 

 

Glasperler

 Vikingernes perler

Underviser: Thomas Risum

15. - 16. februar

 

For tredje år er det lykkedes os at få et perlemagerkursus til Fyrkat. Kurset plejer at blive fyldt hurtigt op, så det gælder om at være hurtig med tilmelding. 

På kurset arbejder man sammen parvis, hvor den ene trækker blæsebælgene og den anden laver perler, i løbet af weekenden skifter man flere gange

Efter en kort introduktion til historien bag de første dansk producerede glasperler, kastes eleverne ud i projektet. Efter at have bygget en perleovn, der svarer til de ovne, der blev bygget i Ribe for 1300 år siden, går alle i gang med glasperleproduktionen.

Først øves teknikken i fremstilling af glasperler over åben ild. Senere går vi i gang med at rekonstruere nogle af de glasperler, der gennem tiden er fundet i Ribe. Der arbejdes parvis ved ovnene. Glas købes hos underviseren.

Kurset kræver ingen forhåndskendskab, men det er en god ide at bruge beklædning, der kan tåle en gnist eller to. Vil man gerne prøve perlemageri uden for kurset, findes der værktøj og ovne på Vikingecenter Fyrkat til udlån i centrets åbningstid.

 

 

Smedning

 Smedning

Underviser: Peder Callesen

6. - 7. oktober

 

Har du lyst til at smede din egen kniv, økse eller andet værktøj, så har du muligheden på Vikingecenter Fyrkat. Det er helt op til dig selv, hvad du har lyst til at lave på kurset, men ved større eller specielle ønsker, vil vi gerne have besked inden kurset.

Kurset er åbent for alle, der har lyst til at prøve kræfter med jernet og essen, men vi har sat grænse der betyder at man skal være fyldt 13 år. 
Inden kurset kan du spørge underviser til råds om hav der kan nås på kurset set i forhold til din erfaring på området.
Vi sørger for værktøj til alle.

Selve smedeværkstedet er sat op udendørs og kan rumme 12 deltagere. Instruktøren sørger for at alle kommer godt i gang, både øvede eller nybegyndere. 

 

 

Buebygning

Buebygning

Underviser: Sarunas Lapenas

26. - 28. oktober

 

Langbuen har været kendt i tusinder af år, i Danmark er der fundet langbuer fra stenalderen. De buer vi bygger på kurset er traditionelle buer og pile i træ og naturmaterialer.

Buebygningskurset henvender sig til alle, som har lyst til at lære, hvordan man laver sin egen langbue, eller som har lyst til at blive bedre til at lave buer, men også til alle andre, som vil vide mere om teknikkerne, teorierne og historierne bag buemageriet.

Der bliver undervist i, hvordan man laver en langbue i ask samt pile og buestreng. Der er mulighed for at lære mere om materialevalg og design. Erfaringen fra tidligere kurser er, at alle har mulighed for at få en færdig bue med hjem. Efter kurset, er der mulighed for at afprøve buen på skydebanen.

På kurset vil vi anvende traditionelle værktøjer kombineret med moderne hjælpemidler. Både fredag og lørdag aften er der mulighed for at arbejde til sent, hvilket viser sig at være både effektivt og hyggeligt.

Sarunas Lapenas har gennem flere år undervist i buebygning, og er til daglig tekniker i Bork Vikingehavn.   

Vikingecenter Fyrkat:

 

Adresse:

Vikingecenter Fyrkat

Fyrkatvej 37 B
9500 Hobro

Information - kiosk: tlf.: 31 99 06 67

 

Postadresse:
Hobro Museum

Vestergade 23
9500 Hobro

Telefon: 99 82 41 75

Mød os på Facebook

nhm

 

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.