Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Museumsbutik Lindholm Høje

njm

Velkommen til museumsbutikken på Lindholm Høje.

I museumsbutikken kan man købe alskens varer, der har relation til oldtid og vikingetid. Her er alt fra tørklæder, strik og skind til vikingesmykker og rav. Her er et stort udvalg af bøger for både store og små samt varer, der er lavet efter datidens traditionelle håndværk. Der sælges også vikingesouvenirs, som giver gode minder om besøget på museet. Personalet fortæller gerne om de forskellige tings historie og brug.

Åbningstider

 

 

Mellem hammer og kors  

Mellem hammer og kors

For omkring 1000 år siden blev to kvinder lagt i hver sin grav i Nordjylland. Den ene ved Fyrkat, den anden ved Sebbersund. Den ene tilhørte den sidste generation af asatroende, den anden den første generation af kristne i Danmark. Med udgangspunkt i disse to nordjyske kvinder, som hver har indtaget deres personlige standpunkt i spørgsmålet om tro og sædvaner i den sidste del af vikingetiden, beretter museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum, Lars Christian Nørbach, i en ny bog om samfundet, kongemagten og ikke mindst overgangen fra asatro til kristendom i vikingernes Nordjylland.

Mellem hammer og kors er en fortælling om asatro og kristendom, men samtidig er det historien om en højspændt politisk konflikt, der mod vikingetidens slutning var under opsejling i Danmark.

Bogen kan købes på Aalborg Historiske Museum, Lindholm Høje Museet og Vikingecenter Fyrkat.

Pris: 199,95 kr.

     
Turen går til Vikingetiden   Spiselige svampe

Turen går til Vikingetiden

”… som rejsebog er den fin, og skam få den, der ikke lader sig inspirere til en tur ud i det danske vikingeland”. ( * * * * Nordjyske)

”Denne bog kan læses som fuld tilstrækkelig orientering om vikingetiden, men også som inspiration til nærmere fordybelse i nogle af emnerne. Som guide til vikingetidens steder og aftryk i Danmark er den uundværlig”. (Historie-online.dk)

Politikens Forlag har netop udgivet en ny rejsebog – Turen går til Vikingetiden, der beskriver små og store vikingeattraktioner i hele Danmark, herunder selvfølgelig nordjyske steder som Fyrkat, Aggersborg og Lindholm Høje.
En række baggrundsartikler, skrevet af eksperter, går bag om vikingetidens historie og samfund, kunst og kultur, natur og geografi. Bogen koster 190 kr., og kan købes i museumsbutikkerne på Lindholm Høje Museet, Vikingecenter Fyrkat og Aalborg Historiske Museum. Du kan læse mere om bogen her.

Pris: 190 kr.

 

Bog: Spiselige svampe af Peter Nielsen. Forlaget Koustrup & Co.

I denne lille lommebog kan man finde de mest almindelige - og sikre - spiselige svampe som kantarel og østershat og lære, hvordan man kender dem fra de ikke så velsmagende eller ligefrem giftige svampe. Bogen indeholder desuden opskrifter på lækre svamperetter med de svampe, man selv kan finde i naturen.

Bogen kan købes i museumsbutikkerne på Aalborg Historiske Museum og Lindholm Høje Museet.

Pris: 99 kr.

     
Cirkusbæger med emaljedekoration    

Cirkusbæger

200-tallet
Cirkusbæger med emaljedekoration.
Motivet viser en scene fra et romersk cirkus med en løve og en panter, der angriber en hjort. Glasset er fundet i forbindelse med udgravningen af gravpladsen ved Himlingeøje på Østsjælland. Glasset viser, at der i yngre romersk jernalder var et politisk magtcenter på Stevns med tætte handelsforbindelser til de vestromerske provinser.

Bægeret koster 675 kr.

   
Lindholm Høje smykket   Vikingefamilie i træ og filt

Lindholm Høje smykket

Lindholm Høje smykket er en dragtnål som blev fundet i en affaldsgruppe under udgravningen af Lindholm Høje i 1950érne. Den er lavet i Urnes stilen, som var meget udbredt i 1000-årene. Motivet forestiller et stort dyr som er omgivet af en slange.

Der er to udgaver af smykket.
Sølv 395 kr.
Bronze 150 kr.

 

Vikinge familie

Lindholm Høje museum præsenterer den lille vikingefamilie bestående af mor, far, dreng og pige. De er lavet i træ og beklædt med filt. Kan købes sammen, i par eller hver for sig.

Vikingemor 199 kr.
Vikingefar 199 kr.
Vikingedreng 145 kr.
Vikingepige 145 kr.

Benvarer og garn   Pindsvin

Nålebindingsnåle, strikkepinde og hæklenåle

Nålebindingsnåle både i ben og i horn fra 8 – 13 cm lange. Strikkepinde og hæklenåle i krondyrknogle.
Alle lavet af drejer Hans Jørn Madsen fra Thy.

 

Ravpindsvin

Lindholm Høje museum har tre forskellige størrelser af ravpindsvin. I oldtiden var pindsvin en delikatesse. Man pakkede pindsvinene ind i ler og bagte dem i ilden. Herefter slog man hul i leret og alle piggene sad tilbage i leret og man kunne spise kødet.

Lille 25kr.
Mellem 30 kr.
Stor 175 kr.

lille fugl   Skålspænde

Fugl

Denne lille fugl blev for nogle år siden fundet ude ved postgården. For nyligt er der blevet gjort et tilsvarende fund i midten af Aalborg by. I kælderen på den gamle Imerco. Den vidner om vikingernes liv i Aalborg.

 

Vikingesmykker

Til vikingekvinderne har vi fået mange nye spændende smykker bla. Skålspænder af sølv, kædeholdere, museumsperler og en øreske.

 

 

njm njm njm

Glaskæde

I Jernalderen var store glasperler et statussymbol, og i vikingetiden havde vikingerne deres helt egen perlekædestil. Perlemageren fabrikerede selv sine perler på markederne, men man importerede også perler fra andre lande.

Glasperlekæde inspireret af perlefund fra Birka i Sverige 

 

Historiske smykker

I vores udstilling har vi en dragtnål med ornamentikken "ringkæder" udstillet – Motivet har inspireret en guldsmed til at lave ørestikker, ørehængere, vedhæng, brocher og fingerringe i både sølv og bronze.

Broche, bronze

Ørehængere, sølv

Ægte silketørklæder og silkeslips i dansk design.

Designeren Katja Bie har lavet en serie af tørklæder og slips inspireret af bronzealderens helleristninger og vikingetidens runesten.

njm njm njm

Smalt tørklæde
30x150 cm

Bredt tørklæde
50x160 cm

 

Slips

 

Vi sælger mange forskellige bøger med temaer om oldtiden.

Lige fra børnebøger til kogebøger og arkæologiske skrifter. Mange af bøgerne findes på både dansk, tysk og engelsk.

njm    

Nørre Hedegård - En nordisk byhøj fra ældre jernalder

Af Mads Runge

 

 

 

 

 

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.