Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Museumsbutik Lindholm Høje

njm

Velkommen til museumsbutikken på Lindholm Høje.

I museumsbutikken kan man købe alskens varer, der har relation til oldtid og vikingetid. Her er alt fra tørklæder, strik og skind til vikingesmykker og rav. Her er et stort udvalg af bøger for både store og små samt varer, der er lavet efter datidens traditionelle håndværk. Der sælges også vikingesouvenirs, som giver gode minder om besøget på museet. Personalet fortæller gerne om de forskellige tings historie og brug.

Åbningstider

 

 

Ture i middelalderens Danmark   Spiselige svampe

Bog: Ture i middelalderens Danmark af Hans Ole Matthiesen. Forlaget Jelling

Bogen tager læseren med på en visuel og inforig byvandring gennem middelalderens købstæder og har beskrivelser af omkring 150 seværdigheder. Lige fra kirker og klostre til borge, fæstningsværker og voldanlæg. Man kan blandt andet læse om Helligåndsklosteret i Aalborg, som blev stiftet som Helligåndshus i 1431. De gamle klosterbygninger er blandt de mest fornemme og velbevarede fra den tid.

Bogen kan købes i museumsbutikkerne på Aalborg Historiske Museum og Lindholm Høje Museet.

Pris: 99 kr.

 

Bog: Spiselige svampe af Peter Nielsen. Forlaget Koustrup & Co.

I denne lille lommebog kan man finde de mest almindelige - og sikre - spiselige svampe som kantarel og østershat og lære, hvordan man kender dem fra de ikke så velsmagende eller ligefrem giftige svampe. Bogen indeholder desuden opskrifter på lækre svamperetter med de svampe, man selv kan finde i naturen.

Bogen kan købes i museumsbutikkerne på Aalborg Historiske Museum og Lindholm Høje Museet.

Pris: 99 kr.

     
Cirkusbæger med emaljedekoration    

Cirkusbæger

200-tallet
Cirkusbæger med emaljedekoration.
Motivet viser en scene fra et romersk cirkus med en løve og en panter, der angriber en hjort. Glasset er fundet i forbindelse med udgravningen af gravpladsen ved Himlingeøje på Østsjælland. Glasset viser, at der i yngre romersk jernalder bar et politisk magtcenter på Stevns med tætte handelsforbindelser til de vestromerske provinser.

Bægeret koster 800 kr.

   
Lindholm Høje smykket   Vikingefamilie i træ og filt

Lindholm Høje smykket

Lindholm Høje smykket er en dragtnål som blev fundet i en affaldsgruppe under udgravningen af Lindholm Høje i 1950érne. Den er lavet i Urnes stilen, som var meget udbredt i 1000-årene. Motivet forestillet et stort dys som er omgivet af en slange.

Der er to udgaver af smykket.
Sølv 395 kr.
Bronze 150 kr.

 

Vikinge familie

Lindholm Høje museum præsenterer den lille vikingefamilie bestående af mor, far, dreng og pige. De er lavet i træ og beklædt med filt. Kan købes sammen, i par eller hver for sig.

Vikingemor 199 kr.
Vikingefar 199 kr.
Vikingedreng 145 kr.
Vikingepige 145 kr.

Benvarer og garn   Pindsvin

Nålebindingsnåle, strikkepinde og hæklenåle

Nålebindingsnåle både i ben og i horn fra 8 – 13 cm lange. Strikkepinde og hæklenåle i krondyrknogle.
Alle lavet af drejer Hans Jørn Madsen fra Thy.

 

Ravpindsvin

Lindholm Høje museum har tre forskellige størrelser af ravpindsvin. I oldtiden var pindsvin en delikatesse. Man pakkede pindsvinene ind i ler og bagte dem i ilden. Herefter slog man hul i leret og alle piggene sad tilbage i leret og man kunne spise kødet.

Lille 25kr.
Mellem 30 kr.
Stor 175 kr.

lille fugl   runeblyanter

Fugl

Denne lille fugl blev for nogle år siden fundet ude ved postgården. For nyligt er der blevet gjort et tilsvarende fund i midten af Aalborg by. I kælderen på den gamle Imerco. Den vidner om vikingernes liv i Aalborg.

 

Blyanter med runer

Nyt på skrivefronten: Vi har fået fat i blyanter med runer på. Man kan få dem i tre udgaver. En med viking på toppen, en med hjelm på toppen og en uden noget på toppen.

Skålspænde   Viking

Vikingesmykker

Til vikingekvinderne har vi fået mange nye spændende smykker bla. Skålspænder af sølv, kædeholdere, museumsperler og en øreske.

 

Viking serie fra Creas

Creas har udviklet en lækker Viking serie med pennalhuse, punge, pastasker mm. Kom og se vores udvalg i butikken!

 

 

njm njm njm

Glaskæde

I Jernalderen var store glasperler et statussymbol, og i vikingetiden havde vikingerne deres helt egen perlekædestil. Perlemageren fabrikerede selv sine perler på markederne, men man importerede også perler fra andre lande.

Glasperlekæde inspireret af perlefund fra Birka i Sverige 

 

Historiske smykker

I vores udstilling har vi en dragtnål med ornamentikken ringkæder udstillet – Motivet har inspireret en guldsmed til at lave ørestikker, ørehængere, vedhæng, brocher og fingerringe i både sølv og bronze.

Broche, bronze

Ørehængere, sølv

Ægte silketørklæder og silkeslips i dansk design.

Designeren Katja Bie, har lavet en serie af tørklæder og slips inspireret af bronzealderens helleristninger og vikingetidens runesten.

njm njm njm

Smalt tørklæde
30x150 cm

Bredt tørklæde
50x160 cm

 

Slips

 

Vi sælger mange forskellige bøger med temaer om oldtiden.

Lige fra børnebøger til kogebøger og arkæologiske skrifter. Mange af bøgerne findes på både dansk, tysk og engelsk.

njm    

Nørre Hedegård - En nordisk byhøj fra ældre jernalder

Af Mads Runge

 

 

 

 

 

njm

 

Purløgskrukke. 

Løg betød meget og havde tilsyneladende høj status i vikingernes verden. Det ses bl.a. Ud fra at løg er nævnt i runeindskrifter og i den islandske Edda, derfor har vi ladet os inspirere og har denne rustikke purløgskrukke, der både kan stå i vindueskarmen, eller hænge på væggen.

 

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.