Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

 

Museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum

 

 

 

Statsskoven - om statens del af Rold Skov skovriderne og Mosskovgaard  

Statsskoven - om statens del af Rold Skov, skovriderne og Mosskovgaard
Forfatter Helge Søgaard

Der er nu en særlig pondus over ordene statsskovrider og statsskov. Og da skoven er en uudtømmelig kilde af oplevelser og gode stunder, så er der al mulig grund til at fastholde eller genopfriske bare lidt af historien om statens del af Rold Skov.
Det begyndte med Buderup Hovedgaard og en ejer, som skyldte i skat. Det førte nogle år senere til en såkaldt domæneskov, som var datidens navn for statsskov. Og så kom dem med de grønne kasketter med kongekrone og egeløv og satte deres præg på den skov, som vi alle kender i dag, og som vi har så meget fornøjelse og glæde af.
Skoven gemmer på både historie, spændende personligheder, sjove anekdoter og mageløse naturoplevelser. Tag derfor med på denne skovtur i Statsskoven!

Pris: 139 kr.

     
Mellem hammer og kors  

Mellem hammer og kors

For omkring 1000 år siden blev to kvinder lagt i hver sin grav i Nordjylland. Den ene ved Fyrkat, den anden ved Sebbersund. Den ene tilhørte den sidste generation af asatroende, den anden den første generation af kristne i Danmark. Med udgangspunkt i disse to nordjyske kvinder, som hver har indtaget deres personlige standpunkt i spørgsmålet om tro og sædvaner i den sidste del af vikingetiden, beretter museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum, Lars Christian Nørbach, i en ny bog om samfundet, kongemagten og ikke mindst overgangen fra asatro til kristendom i vikingernes Nordjylland.

Mellem hammer og kors er en fortælling om asatro og kristendom, men samtidig er det historien om en højspændt politisk konflikt, der mod vikingetidens slutning var under opsejling i Danmark.

Bogen kan købes på Aalborg Historiske Museum, Lindholm Høje Museet og Vikingecenter Fyrkat.

Pris: 199,95 kr.

 
Det Brune Aalborg - bogen om Aalborgs brune værtshuse  

Det Brune Aalborg - bogen om Aalborgs brune værtshuse

Bogen ”Det Brune Aalborg – Bogen om Aalborgs brune værtshuse” er fortællingen om mange af de gamle, kendte og berygtede værtshuse i Aalborg. Bogen kommer forbi stadigt eksisterende værtshuse som Promenaden, Mallorca Bar, Café Frederiksberg og Kontiki Bar. Men også gamle og ikoniske værtshuse, der ikke længere findes er med. Det er blandt andet Onkel Tom, Centralcafeen og Cafe Rantzau.
Bogen er ikke bare historien om byens værtshuse, hvor man fejrer sine sejrer og trøster sig selv, når livet går skævt. Det er også fortællingen om socialt samvær og godt gammeldags kammeratskab.

Pris: 99 kr.

 
Den højeste straf af Bjarne Wagner Augustenborg  

Den højeste straf

”Den Højeste Staf” er beretningen om den unge mand Frantz Toft, der under Besættelsen 1940-1945 aktivt valgte side til fordel for nazismen.

Efter krigen blev han som en af de første henrettet for sine gerninger ved en af de første og største krigsforbrydersager i Aalborg.

Bogen bygger på samtaler med Frantz Tofts familie og Frantz Tofts private breve og billeder samt samtaler med personer, der var involveret i forløbet i Frantz Toft-sagen.

Pris: 199 kr.

 
Turen går til Vikingetiden  

Turen går til Vikingetiden

”… som rejsebog er den fin, og skam få den, der ikke lader sig inspirere til en tur ud i det danske vikingeland”. ( * * * * Nordjyske)

”Denne bog kan læses som fuld tilstrækkelig orientering om vikingetiden, men også som inspiration til nærmere fordybelse i nogle af emnerne. Som guide til vikingetidens steder og aftryk i Danmark er den uundværlig”. (Historie-online.dk)

Politikens Forlag har netop udgivet en ny rejsebog – Turen går til Vikingetiden, der beskriver små og store vikingeattraktioner i hele Danmark, herunder selvfølgelig nordjyske steder som Fyrkat, Aggersborg og Lindholm Høje.
En række baggrundsartikler, skrevet af eksperter, går bag om vikingetidens historie og samfund, kunst og kultur, natur og geografi. Bogen koster 190 kr., og kan købes i museumsbutikkerne på Lindholm Høje Museet, Vikingecenter Fyrkat og Aalborg Historiske Museum. Du kan læse mere om bogen her.

Pris: 190 kr.

 

Reformationen i Nordjylland

 

Reformationen i Nordjylland

Ny bog om Reformationen i Nordjylland
I 2017 er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine teser mod afladshandlen op på kirkedøren i Wittenberg. Det blev startskuddet til Reformationen – en lang og kompliceret religiøs konflikt, der gav genlyd over hele Europa, og som endnu den dag i dag har stor betydning for kultur og samfund. Også lokalt kunne konsekvenserne af Reformationen mærkes, og i en ny bog præsenterer seks forskellige fagfolk, med udgangspunkt i arkæologi, historie og teologi, en række aspekter af denne betydende religiøse konflikt – set fra et nordjysk perspektiv.

Bogen, Reformationen i Nordjylland, er blevet til i et samarbejde mellem Aalborg Stift, Nordjyllands Historiske Museum og Vendsyssel Historiske Museum og udgives på Forlaget Nordjylland.

Den kan købes i museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum og koster 149 kr.

 
På vej mod den ny Aalborg kommune   Guldhornene - Brinck julepynt

På vej mod den ny Aalborg Kommune

Den nuværende Aalborg Kommune opstod ved kommunalreformen i 2007. Her blev de daværende fire kommuner Hals, Nibe, Sejlflod og Aalborg lagt sammen til en stor kommune. I ”På vej mod den ny Aalborg Kommune” fortæller arkivar Flemming Nielsen fra Aalborg Stadsarkiv historien om de fire gamle kommuner fra de opstod i 1970 og frem til sammenlægningen.

I de 37 år gennemgik Hals, Nibe, Sejlflod og Aalborg en rivende udvikling med bedre infrastruktur, et stærkere erhvervsliv, flere institutioner samt nye bebyggelser og boligområder. Der opstod nye handelsmønstre med butikscentre, og nye uddannelsesinstitutioner satte et markant præg på området.

Bogen handler om udviklingen i en periode, som har ændret vilkårene for alle, der boede og stadig bor i området. Men der er også blevet plads til enkelthistorier, som fx skandalen om en borgmesters berømte mosgrønne badeværelse.

Bogen er er bind 7 i serien ”Aalborgs Historie”.

 

Guldhornene fra Brinck Nordic

Brink Nordic er dansk design og kvalitet i særklasse, og deres kollektion af julepynt fremstillet af håndblæst glas er meget populære. I museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum kan man blandt andet købe julepynt fra Brink Nordic med historisk vingesus i form af glaspynt udformet som guldhornene. De berømte Guldhorn blev fundet i hhv. 1639 og 1734 og senere stjålet fra Nationalmuseet og smeltet om, men er nu blevet genskabt som julepynt af Brink Nordic.

 
Ture i middelalderens Danmark   Spiselige svampe

Bog: Ture i middelalderens Danmark af Hans Ole Matthiesen. Forlaget Jelling

Bogen tager læseren med på en visuel og inforig byvandring gennem middelalderens købstæder og har beskrivelser af omkring 150 seværdigheder. Lige fra kirker og klostre til borge, fæstningsværker og voldanlæg. Man kan blandt andet læse om Helligåndsklosteret i Aalborg, som blev stiftet som Helligåndshus i 1431. De gamle klosterbygninger er blandt de mest fornemme og velbevarede fra den tid.

Bogen kan købes i museumsbutikkerne på Aalborg Historiske Museum og Lindholm Høje Museet.

Pris: 99 kr.

 

Bog: Spiselige svampe af Peter Nielsen. Forlaget Koustrup & Co.

I denne lille lommebog kan man finde de mest almindelige - og sikre - spiselige svampe som kantarel og østershat og lære, hvordan man kender dem fra de ikke så velsmagende eller ligefrem giftige svampe. Bogen indeholder desuden opskrifter på lækre svamperetter med de svampe, man selv kan finde i naturen.

Bogen kan købes i museumsbutikkerne på Aalborg Historiske Museum og Lindholm Høje Museet.

Pris: 99 kr.

 
Skytsengel fra Niels P. Design    

Skytsengel

Skytsengel i sterling sølv fra Niels P. Design.

Pris: 225 kr.

   

 

Tinmærker

Den franske lilje   Fanden med horn og kødkrog

Den franske lilje

Den franske lilje eller "Fleur de Lis", som det hed i middelalderen og renæssancen, symboliserer uskyldighed samt livets og lysets blomst. Det var et symbol for selveste Jomfru Maria, men blev også brugt i adelsfolks våbenskjolde. Originalen er fundet i London, England og dateret til ca. år 1450.

Pris: 60 kr.

 

Fanden med horn og kødkrog

På dette mærke ses fanden med et truthorn og en kødkrog, således han kan høste sjælene fra synderne. Fanden er her udstyret med fem ansigter, dvs. hovedet, maven, bagen og knæerne. Mærkets symbolik er, at man skal holde sig fra synd. Originalen er fundet i Ieper, Holland og dateret til år 1325-1375.

Pris: 60 kr.

 

Griffen   Ræv og gås

Griffen

Griffen er et fabeldyr, som er en blanding mellem en ørn og en løve. Den har ørneforkrop og vinger, mens bagkroppen er en løves. På den måde forenede man et stærkt rovdyr på jorden med den stærkeste rovfugl i luften. Griffen knyttes sammen med solen, lyset, ilden, men symboliserer også Jesu dobbelte natur, som både menneske og guddom. Endvidere er Griffen et magt og hersker symbol. Originalen er fundet i London, England og dateres til 15. årh.

Pris: 60 kr.

 

Ræv og gås

På dette tinmærke ses en ræv forklædt som en pilgrim med en pilgrimsstav og taske. Ræven har under dække af, at være en pilgrim fået den godtroende og naive gås til at gøre ham følge, endda i en kæde, til sin endelige skæbne. Ræven symboliserer arketypen af snilde og falskhed, mens gåsen er for naivitet og godtroenhed. Tinmærket symboliserer, at den kloge snyder den mindre kloge, men også at man skal tage sig i agt for snyd og falskhed. Originalen er fundet i Holland og er dateret til 14. årh.

Pris: 60 kr.

 

Sankt Jakob af Compostela

 

Sankt Olav

Sankt Jakob af Compostela

Fra det 12. århundrede var Compostela i Galicien i Spanien, en af de tre store mål for pilgrimsrejsende. Muslingeskallen eller Sankt Jakobskallen, som den også blev kaldt, var symbolet på, at man havde gennemført en pilgrimsrejse til Compostela. Senere blev Sankt Jakobskallen også det universelle symbol for pilgrimsrejser. Sankt Jakob er skytshelgen for pilgrimsrejsende og for Spanien. Originalen er fundet i London, England og dateret til det 14.-15. Århundrede.

Pris: 60 kr.

 

 

Sankt Olav

Olav den Hellige var den første norske konge, der lod sig kristne. Det var denne handling, der placerede ham som helgenen Sankt Olav. Sankt Olav var en populær og æret helgen i hele norden samt Nordtyskland. Sankt Olav var de handlende søfareres beskytter og hans attribut var en langskaftet økse eller hellebard. Originalen er fundet i Aalborg, Danmark og dateret til det 14. århundrede.

Pris: 60 kr.

Sankt Leonard de Noblat    

Sankt Leonard de Noblat

Sankt Leonard de Noblat er en af de mest populære Helgener. Han fungerer som beskytter for gravide kvinder og som befrier af fanger. Her rører han en fanges håndjern, som derefter falder af fangens hænder. Originalen er fundet i Canterbury, England og dateret til første halvdel af det 14. århundrede.

Pris: 60 kr.

   

 

Bjælder

Historisk set begynder bjælderne at dukke op i den europæiske middelalder i 1200 tallet, hvor bl.a. musikere, gøglere og narrene anvendte dem. Bjælderne blev endvidere sat på en lang række dyr, såsom hunde, jagtfalke, heste etc.. Ca. 100 år senere blev det en modedille for borgere og adelsfolk at bære bjælder hængende fra bæltet eller påsyet tøjet. Bjælderne beskyttede mod fanden, da de med deres klang drev fanden og hans dæmoner bort.

Pilgrimsbjælde   Hestebjælder

Pilgrimsbjælde

Pris: 45 kr.

 

 

Hestebjælde

Pris: 45 kr.

Englebjælder   Skovbjælde

Englebjælde

Pris: 45 kr.

 

 

Skovbjælde

Pris: 55 kr.

Krageklør   Troldekors

Krageklør

Kragen er ensomhedens fugl, så hvis man ser eller hører en krage skrige, da varsler den at man meget snart bliver ensom. For at holde ensomheden fra døren beskytter man sig med en krageklo som amulet. Kragekloen skal hænge et sted hvor man opholder sig meget for at virke beskyttende mod ensomheden. Det er en dansk krageklo og da den er ægte kan den varierer i størrelse og form.

Pris: 25 kr.

 

Troldekors

Troldekorset er en amulet i form af en Odal Rune. Det har været anvendt i den skandinaviske folketro siden vikingetiden, hvor det beskyttede den rejsende mod trolde og andre farer. Også gravide bar troldekors for at beskytte deres ufødte barn mod ondskab og magi. Udover at troldekorset har været båret som vedhæng, så er det fundet indhugget i genstande mange steder som beskyttelse.
Dette troldekors hænger i en lædersnøre og er af håndsmedet jern. Da jern i sig selv er frygtet af troldpak, er dette troldekors ekstra beskyttende.

Pris: 65 kr.

 

Snurretop terning af ben  

 

Snurretop terning af ben

Håndlavet snurretop terning af ko knogle. Snurretop terninger har været anvendt til spil gennem hele middelalderen og renæssancen. Der er bl.a. tidligere fundet en middelalder snurretop terning i Aalborg, som nu ligger på magasinet.

For at få terningen til at snurre, skal den holdes lodret og topspidsen drejes hurtigt mellem tre fingre. Man skal dog være opmærksom på, at da terningen er lavet af ben bliver holdbarheden på terningen forkortet, hvis den snurres på et meget hårdt underlag.

Pris: 35 kr.

   

 

 

Salte fra Krydderurtehaven

Middelaldersalt   Renæssancesalt

Middelaldersalt

Indhold: 125 g. Kørvel, ramsløg, timian, salvie, dild, oregano, esdragon, rosmarin, selleri, citronmelisse, løvstik og fransk uraffineret havsalt.

Pris: 55 kr.

 

Renæssancesalt

Indhold 125 g.: Kørvel, persille, oregano, merian, sar, isop, esdragon, timian, rosmarin, brændenælde, selleri, løvstik, løg og fransk uraffineret havsalt.

Pris: 55 kr.

Vikingesalt   Vesterhavssalt

Vikingesalt

Indhold 125 g: brændenælde, kørvel, timian, selleri, ramsløg og fransk uraffineret havsalt.

Pris: 55 kr.

 

Vesterhavs Salt

Indhold 125 g.: sellerirod & – blade, timian, løg og fransk uraffineret havsalt.

Pris: 55 kr.

Brændenældesalt   Tangsalt

Brændenældesalt

Indhold 125 g.: Brændenælde, koriander, sar, oregano, merian, timian og fransk uraffineret havsalt.

Pris: 55 kr.

 

Sydesalt med tang

Indhold 100 g sydesalt, urafineret fransk havsalt og dansk tang.

Pris: 55 kr.

 

 

Kongekort

Kongekort  

Bliv kongernes konge med dette nye spil. Kongekortet er et nyt og sjovt historisk spil for børn og voksne. Alle danske regenter fra Gorm den Gamle til Margrethe 2. dyster på regeringstid, krige, børn, rige, magt og popularitet. Undervejs blander bønderne, kirken, borgerne og rigsrådet sig i kampen om æren.

Kongekort formidler danmarkshistorien gennem leg, spænding og fascination.
På spillets hjemmeside www.kongekort.dk kan spillere få uddybet kortenes oplysninger.

Alle kortenes oplysninger er historisk korrekte eller baseret på kvalificerede skøn. De ældste konger er gengivet med fantasiportrætter, mens resten er karikaturer af ægte afbildninger.

Æsken indeholder 51 Kongekort, fire bonuskort og en spillevejledning.

Spillere: 2-4

Alder: 6 +

Pris: 99 kr.

 

 

Gavekurve

Køb din gavekurv her, og den er klar til afhentning førstkommende hverdag.

 

Julekurv - smukt og lækkert til køkkenet   Julekurv - smukt og lækkert til køkkenet

Smukt og lækkert til køkkenet:

Tørsleffs klassiske røde kogebog, viskestykke og karklud (uden sundhedsskadelige stoffer), 200 g Læsø salt og en lækker hyldebærgele med rom fra Kirkbakgård.
Om karkluden: Den røde karklud er fra Solwang Design
Både hvad angår garn, indfarvning og produktionsproces er kludene herfra certificeret med mærket 'Tiltro til Textiler'. Det er et Oeko-Tex®-mærke, der sidder på tøj og boligtekstiler, som er testet for sundhedsskadelige stoffer.

Pris: 175 kr.

 

Julekurv - til ham der har alt   Julekurv - til ham der har alt

Til ham, der har alt:

Barbersæbe, barberkost og aftershave lotion fra Munkholm.
Læs mere om produkterne her: http://munkholminfo.dk/hudpleje

Pris: 160 kr.

 

Julekurv - en hilsen fra Aalborg   Julekurv - en hilsen fra Aalborg

En hilsen fra Aalborg:

Den populære Aalborg bjesk, den lille bog om Aalborg (fås også på engelsk), et Aalborg snapseglas og en køleskabsmagnet med Jens Bangs Stenhus.
Bjesk blev i gamle dage solgt mod skørbug, søvnløshed, søsyge, feber og andre genvordigheder. Bitteren har smag af kinabark, anis og nellike. Denne opskrift er fra 1930’erne og udviklet af A. Duus i Aalborg.

Pris: 245 kr.

Gavekurvene købes her og kan hentes på Aalborg Historiske Museum, Algade 48 inden for museumsbutikkens normale åbningstid.

Kurvene leveres ikke.

 

 

Tørklæder

Lækre tørklæder i uld, bomuld og modal. Tre forskellige grafiske mønstre. Et tørklæde koster 349 kr.

 

Tørklæde   Tørklæde   Tørklæde

 

 

_____________________________________________________________________________________ 

 

 

Forårsparaply   Karklude

Forårsparaply
Pris: 249 kr.

  Kulørte karklude fra Solwang Design
Både hvad angår garn, indfarvning og produktionsproces er kludene certificeret med mærket 'Tiltro til Textiler'. Det er et Oeko-Tex®-mærke, der sidder på tøj og boligtekstiler, som er testet for sundhedsskadelige stoffer.
Et bundt med tre klude koster 75 kr.
Farverne kan mikses

 

 

Den danske tehistorie   Den danske kaffehistorie   Byer i bevægelse

Den danske tehistorie
Pris: 288 kr.

 

Den danske kaffehistorie
Pris: 288 kr.

 

Byer i bevægelse
Pris: 299 kr.

 

 _____________________________________________________________________________________

 

Glargårde. Dansk glasfremstilling i renæssancen

Glargårde. Dansk glasfremstilling i renæssancen

Det er næsten 50 år siden, det sidste store værk om dansk renæssanceglas udkom, og siden da har udgravninger, analyser og undersøgelser kastet nyt lys over dansk glasproduktion, og det er disse epokegørende resultater, der nu er samlet i en ny bog.

Du kan købe bogen i museumsbutikkerne på Aalborg Historiske Museum og Hadsund Egnssamling.

Du kan også bestille bogen på denne mailadresse: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  

Der må beregnes nogle dages ekspeditionstid.
Modtageren betaler porto – kr. 112.

Pris: 448 kr.

 

_____________________________________________________________________________________

 

Originale cirkusplakater fra Cirkus Royal

Cirkusplakat   Cirkusplakater   Cirkusplakat

Original cirkusplakat fra Cirkus Royal 1958
Begrænset oplag
Pris: 250 kr.

 

Plakaten til venstre (rød) er fra 1960
Begrænset oplag
Pris: 100 kr.

Plakaten til højre (grøn) er fra 1959 
Meget begrænset oplag
Pris: 200 kr.

 

Original cirkusplakat fra Cirkus Royal
Begrænset oplag
Pris: 150 kr.

 

_____________________________________________________________________________________

 

 

njm

Fra plakat til pose.

Nu kan du købe de fineste genbrugsposer i museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum i Algade. Det er indsatte i Arresthuset i Tønder, der har tryllet plakater med Jens Bangs Stenhus om til de fine papirsposer, som koster henholdsvis 7 og 5 kr.

 

_____________________________________________________________________________________

 

Solwang Stoleskind

Viskestykker, håndklæder og karklude
Fra Solwang design. Flere farver og varianter

Lammeskind til stole
Fås i flere størrelser og farver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________

njm njm njm
Garn+opskrift til hæklet tæppe
6 farver i 100% ren uld
Pris: 180 kr.
Uldplaid
140x240 cm - flere modeller
Pris: 599 kr.
Gavekort
Til Aalborg Historiske Museum

 

njm njm
Sjalet er udarbejdet af Marianne Isager, efter et sjal i Aalborg Historiske Museums samling. 
Garn og opskrift fra Marianne Isager. 
Pris: 345 kr.
Filtede børnefutter
Pris: 199 kr.
njm njm njm

Viggo Vagnby Jylland plakat
99,7 cm x 62,44 cm
Pris: 248 kr.

Viggo Vagnby Skagen plakat
99,7 cm x 62,44 cm
Pris: 248 kr.

Dukkevogn med madras og dyne
Pris: 199 kr.
Kanin med ble
Pris: 79 kr.

njm njm njm
Badeand
Pris: 30 kr.

Badesvamp
Pris: 35 kr.

Pose med marmorkugler
Pris: 20 kr.
Hønseringe  Pris: 15 kr.
Glaskugler  Pris: 10 kr.

njm njm  
Lækre cremer fra Munkholm
Fx. fodcreme eller aftershave 
Pris: 79 kr.


Lille vindmølle  Pris: 29 kr.
Stor vindmølle  Pris: 48 kr.
Sjippetov  Pris: 35 kr.
 

 

Du kan ringe til museumsbutikken på 9931 7420 eller sende en mail til Birgitte Neergaard-Petersen på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.   

Museumsbutikken følger museets åbningstid og er også billetsalg og indgang til Aalborg Historiske Museum.

 

Aalborg Historiske Museum:

 

Adresse:

Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

 

Postadresse:
Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

Tlf. +45 9931 7400

Information: Tlf. +45 9931 7420

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.