Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Julepynt

 

Jul i den gamle museumsbutik

Museumsbutikken er pyntet op til jul og bugner af fine julevarer. Den er blandt andet fyldt med klassisk og gammeldags julepynt, og der er masser af gode julegaveidéer. Her er alt fra nisser og engle til bøger og gammeldags legetøj. Det er desuden muligt at købe gavekort, der både kan bruges til oplevelser på museet og i selve butikken.

Kravlenisse  

Brammings kravlenisser
Udklippede nisser, der kunne anbringes rundt om i hjemmet, har været kendt siden århundredeskiftet, men det var tegneren Frederik Bramming (1911-1991), der i 1947 lancerede betegnelsen ”kravlenisser. Og det er Brammings glade kravlenisser, som de fleste husker i dag. I museumsbutikken på Algade fås Brammings nisser i flere forskellige størrelser lige til at sætte op derhjemme.

Julepynt  

Brink julepynt
Brink Nordic er dansk design og kvalitet i særklasse, og deres kollektion af julepynt fremstillet af håndblæst glas er meget populære. I museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum kan man blandt andet købe julepynt fra Brink Nordic med historisk vingesus i form af glaspynt udformet som guldhornene. De berømte Guldhorn blev fundet i hhv. 1639 og 1734 og senere stjålet fra Nationalmuseet og smeltet om, men er nu blevet genskabt som julepynt af Brink Nordic.
Der er både klassiske samt nyfortolkninger af det populære og traditionelle glasjulepynt fra Brink Nordic.

Nissering  

Nisseringe fra Harvesttime
Det svenske firma Harvesttime fremstiller blandt meget andet håndmalede porcelænsnisser med stor succes. Nisserne har nogle helt fantastiske ansigtstræk, der forekommer både naturlige, charmerende og ikke mindst humoristiske. Denne lille fyrfadslys-holder med søde julenisser i en krans om lyset skaber en hyggelig atmosfære i juletiden. I museumsbutikken fås de populære nisseringe i fire forskellige varianter.

Julehjerter  

Kræmmerhuse, flettede hjerter og andet papir-julepynt
Traditionen med kræmmerhuse på juletræet kom fra Tyskland i 1850’erne. Det var en luksusudgave af det kræmmerhus, som købmanden pakkede sine søde sager ind i, og det blev hængt på juletræet med forskellige godter i. Hvor kræmmerhuset er af tysk oprindelse, så er julehjertet mere dansk, men dog noget senere. Man havde længe brugt det flettede hjerte som en kærestegave, men i starten af 1900-tallet fandt man på at give det en hank, og bruge det på juletræet, hvor det sammen med kræmmerhuset indeholdt alle mulige godter.
I museumsbutikken fås flere bøger, som viser, hvordan man klipper sit eget julepynt af papir bl.a. med smukke kræmmerhuse af den gammeldags slags og flettede julehjerter.

Julebukke  

Julebukken
Julehalmbukken er ikke kendt i Danmark før efter 2. verdenskrig, hvor der var en stærk tilstrømning af svenske juletraditioner. I både Sverige og Norge er den til gengæld en del af en meget gammel juletradition. Her klædte unge mennesker sig ud i skræmmende dragter, rendte rundt til husene og kastede lerskår mod vinduerne, larmede med rumlepotter og smed små halmbukke ind af dørene. Den klassiske julebuk af halm fås i flere forskellige størrelse i museumsbutikken.

Helligtrekongerslys  

Helligtrekongers-lys
Fejringen af Helligtrekongersdag 6. januar er ensbetydende med julens afslutning. I gamle dage gik man rundt i optog fra hus til hus i en levende fremstilling af de hellige tre kongers vandring og komme til jesusbarnet, et optog som endte i kirken. En del af traditionen var at tænde et helligtrekongers-lys om aftenen den 5. januar. Det var et lys med tre ”grene”, hvor der var anbragt lidt krudt i lysets kløft. Når lyset var brændt ned og krudtet futtet af, var julen endegyldigt slut.

Aalborg Historiske Museum:

 

Adresse:

Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

 

Postadresse:
Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

Tlf. +45 9931 7400

Information: Tlf. +45 9931 7420

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.