Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Aalborg Fjordland - Erindringsprojekt

Fjordland

 

Borgerne fortæller historie i Aalborg Kommune

Aalborg Kommune har i samarbejde med Aalborg Stadsarkiv og Nordjyllands Historiske Museum igangsat et erindringsprojekt i Aalborg Kommune. Første etape var i 13 landsbyer mellem Nibe og Løgstør, kaldet Aalborg Fjordland. Formålet er at få borgernes egne historier frem – historier, som er vigtige for indbyggerne og for lokalsamfundet – og på den måde opnå en samlet og vedkommende fortælling om egnens kulturhistorie.

Første etapes resultater er udmundet i en række formidlingsskilte, som bliver opsat et synligt sted i 13 landsbyer, hvor de unikke historier kan læses af borgere og besøgende i området. De udvalgte landsbyer i projektet er Vokslev, Sebbersund, Barmer, Valsted, Staun, Farstrup, Kølby, Lundby, St. Ajstrup, Ejdrup, Skørbæk, Halkær og Bislev.

Arbejdet blev igangsat i september 2015 med en række såkaldte erindringsworkshops og byvandringer, hvor borgerne blev inviteret til at dele minder, fortællinger og billeder fra den landsby, de er bosat i. Igennem de 13 workshops og byvandringer deltog omkring 150 borgere aktivt med fortællinger, historiske materiale og kvalificering af indhold til skiltene.

Baggrund
Alle byer har sine unikke historier - fra oldtiden til i dag. Det kan være historier om gravhøje fra bronzealderen, voldsteder fra middelalderen, landbrugets udvikling, højskolebevægelse, frimenigheder, fiskerbønder, særlige naturfænomener, geologi eller historiske spor i landskabet.

Den lokale historie er vigtig for områdets identitet og har formet det landskab, den landsby og næsten de enkelte huse, som man bor i. De fortællinger er unikke og skaber værdi for området, men ofte er der glemte eller skjulte historier, som ikke opleves af andre end indbyggerne i landsbyen. Disse historier vil Aalborg Kommune gerne være med til at udbrede i kommunens landdistrikter startende med området, kaldet Aalborg Fjordland omkring Halkær og Nibe Bredning, så mange flere fastboende og besøgende kan få glæde af dem.

Derfor har kommunen i samarbejde med Nordjyllands Historiske Museum og Aalborg Stadsarkiv taget initiativ og bevilget penge til dette projekt, hvis fulde titel er ”Aalborg Fjordland – Landsbyen som sted, som fortælling og som udgangspunkt”.

Næste etape
Der arbejdes på at udvide projektet til andre dele af Aalborg Kommune i 2017-2018. Arbejdet med dette forberedes i sidste halvår af 2016.

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.