Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Publikationer

Årbøger

Kulturhistoriske rapporter

 

Mellem hammer og kors

Ny bog om asatro og kristendom

Museumsdirektør skriver om vikingetiden i Nordjylland

For omkring 1000 år siden blev to kvinder lagt i hver sin grav i Nordjylland. Den ene ved Fyrkat, den anden ved Sebbersund. Den ene tilhørte den sidste generation af asatroende, den anden den første generation af kristne i Danmark. Med udgangspunkt i disse to nordjyske kvinder, som hver har indtaget deres personlige standpunkt i spørgsmålet om tro og sædvaner i den sidste del af vikingetiden, beretter museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum, Lars Christian Nørbach, i en ny bog om samfundet, kongemagten og ikke mindst overgangen fra asatro til kristendom i vikingernes Nordjylland.

Mellem hammer og kors hedder bogen, der udkommer på forlaget Hovedland onsdag 28. marts. Bogen er en fortælling om asatro og kristendom, og tager udgangspunkt i de to kvinders historie fra vikingernes Nordjylland, som den er blevet rekonstrueret efter arkæologiske fund.

Den kristne kvinde blev gravlagt i en stenkiste ved en handelsplads ved Sebbersund. I dag kan hun ses i udstillingen på Lindholm Høje Museet, som er en del af Nordjyllands Historiske Museum. Det samme er Vikingecenter Fyrkat, hvor den anden kvindegrav er at finde - tæt ringborgen Fyrkat ved Hobro. Den gravlagte asatroende kvinde er en vølve, en troldkvinde, hvilket fremgår af de genstande, hun fik med sig i graven.

Højspændt konflikt

Mellem hammer og kors er en fortælling om asatro og kristendom. Samtidig er det historien om en højspændt politisk konflikt, der mod vikingetidens slutning var under opsejling.

For den danske kongemagt og landet var det et spørgsmål om overlevelse. Man havde i et par århundreder med stigende bekymring kunne følge med i, hvordan de store centraleuropæiske riger underlagde sig mindre kongedømmer og tvangskristnede fyrster og befolkning. Med et stadigt stærkere Tysk-romersk kejserrige lige syd for den danske grænse prægede spørgsmålet om religion derfor mere end nogensinde før den danske kongemagts politiske relationer i midten af 900-tallet.

Som vi ved i dag proklamerede kong Harald Blåtand omkring år 965 på den store Jellingsten blandt andet kristningen af danerne. Skiftet fra asatro til kristendom var baseret på en realpolitisk vurdering af mulighederne for at slippe for tvangskristning fra Tysk-romersk side.

Men et var kongens bevæggrunde, noget andet den almindelige befolknings overvejelser for og imod at skifte religion. En langsom transformation af tro og sædvaner havde været i gang i århundreder. Såvel i samfundets elite som i de langt mere ydmyge kredse ændrede forholdene sig. Således også for de to kvinder fra vikingernes Nordjylland, som bogen beskriver. Kort fortalt drejer det sig om vølven fra grav 4 fra Vikingeborgen Fyrkat og den kristne kvinde fra stenkistegraven fra handelspladsen ved Sebbersund. De er begge gravlagt i tiårene omkring år 1000 e.Kr.

Om forfatteren

Lars Christian Nørbach er uddannet arkæolog og har siden 2002 været direktør på Nordjyllands Historiske Museum.

Han er født i Odense i 1964 og blev student fra Skt. Knuds Gymnasium i 1983. Herefter var han omkring bl.a. Svendborg Søfartsskole og Samsø Folkehøjskole, inden han i 1992 kunne skrive cand.phil. i forhistorisk arkæologi fra Aarhus Universitet på visitkortet. De næste tre år arbejdede han som arkæolog ved bl.a. Museet på Sønderskov, Herning Museum, Moesgård Museum og Horsens Museum.

I 1995 fik han et stipendium ved Aarhus Universitet, hvorfra han i 1999 fik sin ph.d.
Efter yderligere tre års gravearbejde ved bl.a. Moesgård Museum, Nationalmuseet, Varde Museum og Viborg Stiftsmuseum søgte og fik han i 2002 stillingen som museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum og flyttede med sin familie til Aalborg. Her har han efterfølgende opbygget et professionelt netværk og besidder dertil en række tillidserhverv.

Lars Christian Nørbach er medlem af VL-gruppe 8. Han er medlem af bestyrelsen for Sigurd Carl Strøybergs Fond til Bevarelse af Jens Bangs Stenhus fra 2002, har siden 2014 været bestyrelsesmedlem i ICOM Danmark og siden 2016 været bestyrelsesmedlem hos Bevaringscenter Nordjylland. Siden 2008 har Lars Nørbach været formand for det faglige arbejde for optagelsen af Vikingeborgen Fyrkat og de andre danske ringborge på UNESCOs Verdensarvsliste.

Som museumsdirektør har han desuden forestået udvidelsen af Lindholm Høje Museet i 2008 og har desuden skrevet en række faglige artikler i arkæologiske tidsskrifter.

Lars Christian Nørbach optræder på litteraturmessen Ordkraft i Aalborg fredag 6. april 2018 kl. 14.45 i Kedelhallen på Nordkraft.
Bogen kan købes i museumsbutikkerne på Aalborg Historiske Museum, Lindholm Høje Museet og Vikingecenter Fyrkat, og den koster 199,95 kr.

 

Reformationen i Nordjylland

Bog om Reformationen i Nordjylland

En ny bog belyser Reformationen fra lokalt nordjysk perspektiv

I 2017 er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine teser mod afladshandlen op på kirkedøren i Wittenberg. Det blev startskuddet til Reformationen – en lang og kompliceret religiøs konflikt, der gav genlyd over hele Europa, og som endnu den dag i dag har stor betydning for kultur og samfund. Også lokalt kunne konsekvenserne af Reformationen mærkes, og i en ny bog præsenterer seks forskellige fagfolk, med udgangspunkt i arkæologi, historie og teologi, en række aspekter af denne betydende religiøse konflikt – set fra et nordjysk perspektiv.

Bogen, Reformationen i Nordjylland, er blevet til i et samarbejde mellem Aalborg Stift, Nordjyllands Historiske Museum og Vendsyssel Historiske Museum og udgives på Forlaget Nordjylland. Den er redigeret af Morten Larsen og kan købes i museumsbutikken på Vendsyssel Historiske Museum og Aalborg Historiske Museum eller bestilles på mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Biskop over Aalborg Stift, Henning Toft Bro, har skrevet bogens forord. Her siger han blandt andet: ”Reformationen er en levende del af også vores nordjyske hverdag. Det kaster bogens artikler lys over”.

”Reformationen fejres ikke kun som en historisk begivenhed, men også som en del af den nordjyske dagligdag, hvor dens virkning stadig kan spores i hverdagen. For selvom Luther virkede i Wittenberg i Sachsen, så bredte hans tanker sig langt ud over det tyske område og kom også til Danmark, hvor Reformationen og de lutherske tanker satte et afgørende præg på vores kirke, samfund og tankeverden. Således satte den også præg på Nordjylland, hvor Reformationen blev særligt bevægende med regulære stridigheder, og hvor skikkelser som Skipper Clement og Stygge Krumpen endnu den dag i dag er levende i nordjydernes erindring.
I denne bog spores noget af den betydning, som Reformationen fik både i Danmark som helhed og i
Nordjylland i særdeleshed. Bogen er et frugtbart samarbejde mellem historisk museum i Aalborg og Hjørring og folkekirken i Aalborg Stift. Der er kun grund til at hilse et sådan initiativ velkomment, da vi med vores fælles udgangspunkt og forskellige sigtepunkter kun kan berige vores viden om Reformationen”.

Bogens kapitler
Bogen tæller seks kapitler, der på hver sin måde belyser og perspektiverer Reformationen – i verden og i Nordjylland. Overskrifterne lyder således:

Fra Wittenberg til Vrå – en introduktion / Af Morten Larsen
Reformationen og Danmark / Af Thomas Reinholdt Rasmussen
Børglum 1517 / Af Hans Krongaard Kristensen
Reformationstidens Aalborg 1500-1534 / Af Jakob Ørnbjerg
Det nordjyske bispesæde mellem to kirker / Af Stig Bergmann Møller
Luther på nettet. En nordjysk kakkelpatrice under hammeren / Af Ole Kristiansen

Forfatterliste
Ole Kristiansen, f. 1935, fhv. overlærer, B.A. i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet.

Hans Krongaard Kristensen, f. 1947, cand.mag. i historie og middelalderarkæologi fra Aarhus Universitet.
Lektor emeritus, Afdeling for Middelalder- og Renæssancearkæologi, Aarhus Universitet.

Morten Larsen, f. 1987, ph.d. i middelalderarkæologi fra Aarhus Universitet. Afdelingsleder for Arkæologi ved Vendsyssel Historiske Museum.

Stig Bergmann Møller, f. 1963, cand.mag. i middelalderarkæologi fra Aarhus Universitet. Museumsinspektør ved Nordjyllands Historiske Museum.

Thomas Reinholdt Rasmussen, f. 1972, cand. theol. fra Københavns Universitet. Sognepræst Sct. Catharinæ kirke og provst for Hjørring sdr. provsti.

Jakob Ørnbjerg, f. 1976, ph.d. i historie fra Aalborg Universitet. Projektmedarbejder ved Nordjyllands
Historiske Museum.

 

 

 

Årbøger

njm njm njm njm njm
njm njm njm njm njm
njm njm forside  Årbog2015  Årbog 2016
Årbog 2017        

 

 

Kulturhistoriske rapporter

njm

01 - Højager, Hobro

njm

02 - Gigantium, Aalborg Ø

njm

03 - Sønder Hadsund

njm

04 - Siem

njm

05 - Sønder Elkær, Sulsted

njm

06 - V. Hassing/Nørre Sørå

njm

07 - Mejlby Efterskole

njm

08 - Jetsmark Øst

njm

09 - Sneumvej 32, Vadum

njm

10 - Aars-Suldrup-
Haverslev

njm

11 - Glargårde, Hadsund

njm

12 - Bæveren II, Støvring

njm

13 - Gug, Aalborg Ø

njm

14 - Kærhavegård III,
Klarup

njm

15 - Postgården, Aalborg Ø

njm

16 - Flødalsminde, Svenstrup

njm

17 - Flødalsminde, Svenstrup

njm

18 - Sdr.Tranders kirke,
Aalborg SØ

njm

19 - Løgstørvej,
Hørby Skoleby

njm

20 - Åby Mark

njm

21 - Ny Vrå

njm

22 - Braulstrupvej, Sønderup

njm

23 - Sigsgaard, Pandrup

njm

24 - St. Havrekrog,
Vester Hassing

njm

25 - Frejlevgaard

njm

26 - Bradsted V

NJM

27 - Hobro N - Hadsund

NJM

28 - Mølledalsgård

NJM

29 - Frejlevgaard

NJM

30 - Nysum Grusgrav

NJM

31 - Klostergaarde

NJM

32 - Nysumgaarde

NJM

33 - Sneumvej 34

NJM

34 - Rørholtvej 59

NJM

35 - Lundbygård

NJM

36 - Bonderup Bakker

NJM

37 - Algade 33

NJM

38 - Kollerup Klitvej Område A

39-Tiendeladen 7

39 - Tiendeladen 7

NJM

40 - Thomas Manns Vej

Vesterbro 68, Aalborg

41 - Vesterbro 68, Aalborg

Vor Frue Kirke, Aalborg

42 - Vor Frue Kirke, Aalborg

Gunderup

43 - Gunderup

Skudshale-Gistrup

44 - Skudshale-Gistrup

Skalhøje-II

45 - Skalhøje II

Frejlevgård, etape III

46 - Frejlevgaard, etape III

Grusbakgaard

 47 - Grusbakgaard

Valsgård Vest

 48 - Valsgård Vest

Vesterrmarksvej

49 - Vestermarksvej

Hjedsbækvej 99

50 - Hjedsbækvej 99

Larsgård

51 - Larsgård

Støvring Ådale

52 - Støvring Ådale

Kronhjorten

53 - Kronhjorten

Algade 33

54 - Algade 33

Kirkestræde 6

55 - Kirkestræde 6, Nibe

Nørregade 25

56 - Nørregade 25

Humlemarken

57 - Humlemarken, Hobro

Jomfruen, Skalborg

58 - Jomfruen, Skalborg

Seiferts Allé, Sdr. Tranders

59 - Seiferts Allé, Sdr. Tranders

Nr. Tranders Præstegård

60 - Nr. Tranders Præstegård

Nysum Grusgrav II

61 - Nysum Grusgrav II

62-Lundbakvej-Pandrup

62 - Lundbakvej, Pandrup

63-Nørregade-Aalborg

63 - Nørregade-Aalborg 

64-Sdr-Tranders IV-Aalborg

64 - Sdr-Tranders IV-Aalborg

70-Bispensgade 1-Østerågade 17-Aalborg

70 - Bispensgade 1

 

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.