Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

12. september 2017

Usædvanligt bronzealder-hus dukket op ved Arden

Arkæologer har fundet resterne af et ualmindeligt stort langhus fra bronzealderen i den nordvestlige ende af Arden by.

Nordjyllands Historiske Museum er i øjeblikket ved at færdiggøre en større arkæologisk udgravning i den nordvestlige del af Arden by, hvor Mariagerfjord Kommune har planlagt en kommunal boligudstykning omfattende et 12 ha stort areal. Og det har vist sig, at det er ikke første gang, der er bygget i området. Arkæologerne har blandt andet fundet rester at et stort langhus fra den tidlige bronzealder.

I den nordvestlige del af Arden har arkæologer gjort et spektakulært fund. De har fundet resterne af et stort langhus, hvis datering indtil videre menes at høre hjemme i den tidlige bronzealder, det vil sige årene lige omkring år 1700 f.Kr. og derefter.

Langhuset var ganske stort og var usædvanligt solidt konstrueret, og det skiller sig dermed ud fra lignende fund andre steder. Langhuset har målt 24 meter i længden og 7,5 meter i bredden, hvilket vil sige, at det samlede antal kvadratmeter under tag har været 180. Det svarer til et pænt stort parcelhus i vore dage. Desuden har halvdelen af husets grundplan været forsænket i undergrunden. Men til trods for at disse forsænkninger er velkendte, er årsagen hertil dog stadig lidt af en gåde.

 

Udgravning ved Arden-1   Udgravning ved Arden-2

Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum er i Ardens nordvestlige del i færd med at udgrave et stort langhus fra den tidlige bronzealder, dvs. omkring år 1700. Huset var cirka 24 meter langt og 7½ meter bredt, og havde dermed en størrelse svarende til et stort parcelhus.
(Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

 

Det fundne langhus fra bronzealderen havde helt ekstraordinære væg- og tagstolper. Her ses et stolpehul af cirka en meters dybde efter en af de tagbærende stolper samt de sten, der har været med til at fundere stolperne. Det er en ganske kraftig fundering, og stolpehullet er særdeles velbevaret dets alder taget i betragtning, fortæller arkæolog ved Nordjyllands Historiske Museum, Lone Andersen.
(Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

 

Væg- og tagstolper større end normalt
Arkæologerne kan ved at studere nedgravningerne efter husets væg- og tagstolper se, hvor stort grundridset var. Og de har haft ganske betydelige dimensioner. Tagstolperne har været gravet mere end 80 centimeter ned i undergrunden, og stolperne, som stadig kunne anes i den lerede undergrund, har været forsynet med en kraftig stenskoning af hånd- til hovedstore sten. Også vægstolperne var dybe og velfunderede. Udover at udgøre selve vægkonstruktionen har deres funktion formentligt også været – sammen med tagstolperne - at bære taget.

Denne hustype benævnes blandt arkæologer som et to-skibet hus. Det skyldes, at taget holdes oppe af en enkelt række tagbærende stolper i midten af huset. Denne hustype videreudvikles senere i bronzealderen til det tre-skibede hus, hvor to rækker tagstolper i siderne bærer taget.

Blev huset brændt ned?
Der er ikke blevet fundet særligt mange oldsager i tilknytning til det store langhus. Kun en mindre mængde keramik og en fragmenteret, men sirligt fremstillet dolk af flint, er dukket op af mulden.

Arkæologerne har dog imidlertid sikret sig jordprøver fra stolpehullerne. De rummede end større mængde trækul, hvilket indikerer, at huset kan være brændt ned. Enten ved et uheld eller fordi beboerne bevidst har nedlagt det. Prøven kan også indeholde andet, for eksempel brændte kornkerner, som kan være med til at give et billede af, hvad husets beboerne har levet af.

Udover fundet af langhuset, dokumenteredes endnu tre bygninger fra den sene del af bronzealderen, det vil sige årene op mod 500 f. Kr., med tilhørende udhus samt en bygning fra den tidlige middelalder. Der er ligeledes fundet spor af gruber, hvor man har skaffet sig ler til fremstilling af keramik eller til lerklining af de fundne huse.

Udgravningen har stået på godt en måneds tid og forventes afsluttet midt i september. Når udgravningen er tilendebragt, er arkæologerne blevet væsentligt klogere på lokalområdets bebyggelsesudvikling i oldtiden og tidlig middelalder.

 

 

 

31. august 2017

Flere vikingegrave er dukket op på mark ved Fjelsted

Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum har som følge af et dektorfund i 2015 af tre smykker fra vikingetiden fundet i alt 14 vikingegrave på en mark ved Fjelsted. Netop nu er arkæologerne i gang med at udgrave de sidste grave, hvor der løbende gøres spændende gravfund.

I 2015 fandt en privatperson to skålspænder og et ligearmet spænde fra omkring år 850. De blev fundet på en mark ved Fjelsted sydvest for Mariager. Det førte til en udgravning af fem vikingegrave sidste år. Og nu er der igen fundet spændende smykker og grave fra vikingetiden samme sted.

Indtil videre har arkæologerne fundet i alt 14 grave fra vikingetiden på marken samt et vejforløb og et kogegrubefelt. En af gravene er dog på et tidspunkt blevet forstyrret af en landmand, som har fået nok af at støde sin plov på en stor sten. Han har derfor gravet et stort hul ved siden af stenen, og efterfølgende væltet den ned i hullet. Det er formentlig sket inden for de sidste 200 år.

Uheldigvis var hullet gravet lige igennem en rig kvindegrav fra vikingetiden. Men metaldetektoren fortalte dog, at der trods forstyrrelsen var en stor bronzegenstand bevaret i den vestlige del af graven. Det viste sig at være et skålspænde, som lå ved siden af resterne af kraniet fra den begravede person. Hele jordklumpen med spændet og kraniet er nu taget op i et såkaldt præparat og sendt til Bevaringscenter Nord, som nu går i gang med at udgrave og konservere fundet.

Der blev også i landmandens hul fundet rester af flere gravgaver i form af en glittesten, et rektangulært bronzespænde samt flere itubrudte metalgenstande.

Udgravningen er stadig i gang, og det bliver derfor spændende at se, hvad de sidste grave gemmer af spændende levn fra vikingetiden.

6549 Grav   6549 Dronefoto

På marken ved Fjelsted har arkæologerne blandt andet fundet en rig kvindegrav fra vikingetiden, som dog uheldigvis er blevet forstyrret af en landmand på et tidspunkt inden for de sidste 200 år. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

 

Oversigtsbillede: De sorte prikker på billedet er vikingegravene, og mellem dem kan man ane et kogegrubefelt og vejforløb. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

 

 

 

Tidligere artikler

Arkæologiske udgravninger i Algade

Horsensskatten – sølvmønter dukker op af mulden

To særbevillinger til dyrkningstruede fortidsminder

Langhus og gravhøje fundet ved Støvring

Piloten fra det tyske fly identificeret

Fund fra udgravning i Aalborg udstilles

Fine fund fra Vingårdsgade udstilles

Årets top 10 i arkæologi 2016

Biskoppernes latrin

En middelalderlig ødekirkegård

Kraftig storm hjælper arkæologerne

Arkæologerne finder stenhus i Aalborg

Udgravning i Vingårdsgade

Område ved Sdr. Tranders har gravtyper fra flere historiske perioder

Arkæologer finder gode sild og latriner i Nibe

6 guldmønter fundet i Himmerland

Vikingesmykker fundet ved Mariager

To vældige oldtidshuse i Støvring

En havn i Maren Turis Gade

Maren Turis Gade

Besøg lægen og bliv klogere på fortiden

Fine fund fra vikingetiden midt i Aalborg

500 års gård-historie afdækket i Storvorde

Bronzefund er blevet til guld

Flere spændende fund ved huse i Nibe

Sensationelle fund fra bronzealderen

Fællesgrave fundet midt i Aalborg

Nyt fra udgravningerne på sygehusgrunden i Aalborg Øst

Flammer over Jammerbugten

Udgravningerne ved Universitetshospitalet i Aalborg Øst

En vestjyde i Nordjylland?

Undersøgelserne i forbindelse med Egnsplanvejen syd for Aalborg

Forundersøgelser forud for nyetablering af kloakledning mellem Hobro og Hadsund

Forhistorisk bebyggelse ved Terndrup

Sjælden valkyrie fundet ved Sønder Tranders

En 4000 år gammel flintdolk

Frejlev Møllegård

Museets arkæologer på skattejagt

Udgravning ved Pandrup

Sigsgård ved Jetsmark

Status for udgravningerne på sygehus-grunden i Aalborg Ø

Skagerak 4 - fortsat

2000-årig kvinde udgravet på sygehusgrunden i Aalborg Ø

Skagerak 4 - højspændt arkæologi

Danmarks Oldtid i Landskabet, Fyrkat

Fjernvarmeledning i Himmerland

Jernaldergårde ved Vester Hassing

Universitetshospitalet – Museets hidtil største feltarbejde 

Grusgravens hemmeligheder

Skeletgrave ved Mellemholm

Borremosefæstningen ved Aars renoveret

Halshugning ved Mellemholm?

Arkæologisk undersøgelse i Vesterbro 68

Udgravning omkring Vor Frue kirke i Aalborg, 2011 og 2012

Spændende gravfund ved Visborggård

Rig kvindegrav fra vikingetiden

Middelalderhuse i Korup

Arkæologiske undersøgelser ved Vor Frue Kirke, Aalborg

 

 

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.