Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

I Terndrups nordøstlige udkant udgraves i august og september resterne af en bebyggelse fra omkring år 500 f.Kr. Det vil sige slutningen af bronzealderen og starten af jernalderen.
På det lille højdedrag er fundet syv hustomter af såkaldt treskibede langhuse. Fire af hustomterne er så velbevarede, at spor efter vægkonstruktionen stadig kan ses i form af grøfter med mørkere jord i den gule undergrund. I en af hustomterne er der også fundet resterne af en grebning – en stenlagt rende, der har opsamlet dyrenes møg i den del af huset, der har været brugt som stald.
Husene har sandsynligvis ikke alle stået på højdedraget på én gang. Der er nærmere tale om en eller nogle få gårde, der afløser hinanden.

Blandt hustomterne findes en mængde gruber, hvor beboerne har gravet ler op til fremstilling af keramik og til lerklining af husene. Senere er store mængder keramik havnet i gruberne, nogle potter i næsten hel stand.

njm

Væggrøft i hus og stensat grebning

njm

Eksempel på knust lerkar fundet i grube

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.