1.2 mio. lokale kroner til REGAN Vest

1.2 mio. lokale kroner til REGAN Vest

Koldkrigsbunkeren er med i sidste uddeling fra Vækstforum

Knap er blækket tørt på Finanslovsaftalen, som fredag i sidste uge gav 20 mio. kr. i anlægsmidler til koldkrigsbunkeren REGAN Vest, før Nordjyllands Historiske Museum nu kan glæde sig over endnu et økonomisk bidrag til attraktionen i Rold Skov. I dag har museet modtaget tilsagn om 1.201.500 kroner fra Region Nordjyllands Vækstforum.

Det er sidste gang, Vækstforum uddeler penge, så museumsdirektør Lars Christian Nørbach glæder sig over, at REGAN Vest nåede med i puljen.

”Vi var meget tilfredse med Folketingets opbakning til REGAN Vest, men vi er også rigtig glade for den lokale anerkendelse af projektet, der ligger i denne donation fra Vækstforum. Vi ved, at vi har en perle, der kommer til at tiltrække folk langvejs fra til glæde for hele Nordjylland, og en donation som denne viser, at vi ikke sidder alene med den opfattelse,” fastslår en glad museumsdirektør.

Øremærket til maskinmesterboligen

Pengene er søgt specielt til et af fem elementer i det nye museum ved REGAN Vest, nemlig den gule murstensvilla, der ligger ud til vejen og tilsyneladende ligner en hel almindelig bolig for en hel almindelig familie. Men ikke alt er, hvad et giver sig ud for at være. I baghaven ligger indgangen til bunkeranlægget REGAN Vest, og i villaen boede anlæggets tilsynsførende med sin familie.

Villaen indgik under Den Kolde Krig i driften af REGAN Vest og var en del af sikkerhedsberedskabet. Derfor er den også en del af den samlede historie, museet vil formidle. Under hattehylden i entréen sidder stadig alarmknappen, der havde forbindelsen direkte ind til politiet i Aalborg. Hvis sovjetrusserne ringede på døren, gjaldt det om at nå at trykke på knappen. Udover opførelsen af bunkeren er villaen således endnu et bevis på alvoren i det trusselsbillede, man havde under Den Kolde Krig.

Villaen – også kaldet maskinmesterboligen – vil på allemåder være en kontrast til besøget i bunkeren. Når Koldkrigsmuseet REGAN Vest åbner for publikum vil selve bunkeren være hovedattraktionen. Den kan kun til gås via guidede rundvisninger i mindre grupper, og eftersom bunkeren blev bygget til at huse regent, regering og embedsmænd i tilfælde af en atomkrig, er det her, publikum møder det officielle Danmark. I villaen møder publikum den almindelige dansker, og der bliver i høj grad mulighed for at være aktiv.

Interaktiv udstilling

Villaen indrettes som den så ud, da maskinmesteren og hans familie boede der i 1980’erne. Her kan publikum gå på opdagelse i skabe og skuffer og lege sig til mere viden om tiden, og om hvordan den almindelige dansker – både forældre- og teenagegenerationen – forholdt sig til hverdagen i skyggen af atomtruslen.

Her må man gerne røre. Man kan sætte sig i sofaen og spille et spil, mens tv’et viser nyheder om spændingerne mellem øst og vest. I køkkenet er køleskabet interaktivt, og man kan til sin e-mail få tilsendt husmorens tip til en god middag anno 1980. På teenageværelset kan man lytte til tidens (modkulturelle) toner og få playlisten sendt til sin smartphone. Gemt overalt i villaens inventar finder publikum således analoge og digitaleinstallationer. Det gælder blot om at gå på opdagelse og finde dem og tappe demfor fortællinger og informationer.

I alt er det planen, at attraktionen Koldkrigsmuseet REGAN Vest skal indeholde fem overordnede tilbud til de besøgende. Det er tilbud, som på hver sin måde uddyber fortællingen om REGAN Vest og Den Kolde Krig. Udover rundvisning i bunkeren og besøg i villaen er det udstillinger om Den Kolde Krig, et moderne læringscenter med involverende dilemmaspil for både skoler og andre målgrupper samt naturområdet over bunkeren, hvor man blandt andet får indblik i strålingens indvirken på dyr og planter.

”Vi har et rigtigt spændende projekt, som vi nu glæder os til at fortælle en række fonde mere om. Vi har arbejdet med mange forskellige målgrupper og mange forskellige formidlingstiltag, men hele tiden med den røde tråd, at vi vil skabe det nye koldkrigsmuseum – fortælle den nære historie om, hvordan det var for den enkelte dansker at leve under Den Kolde Krig med det trusselsbillede, der var i verden dengang. Det er nærliggende at dykke ned i historien og trække tråde til nutiden, og det er netop en af de fornemste opgaver for et statsanerkendt museum”, fastslår Lars Nørbach.

7. december 2018