Aalborg under besættelsen

Aalborg under besættelsen

Aalborgs historie under 2. verdenskrig er dramatisk og begivenhedsrig.

Aalborg Lufthavn lå strategisk i forhold til Norge, og var derfor et af de første mål for den tyske besættelse 9. april 1940. Krigen igennem var der 10.000 tyske soldater indkvarteret i Aalborg, alligevel var det overordnede billede roligt. Årsagen til det var blandt andet, at den danske regering indtil 1943 samarbejdede med den tyske besættelsesmagt.

I 1943 tog modstandsarbejdet fart, og der udbrød uroligheder i blandt andet Aalborg. En af de allerførste modstandsgrupper i Danmark opstod på dette tidsounkt i Aalborg. Den bestod af teenagedrenge og gik under navnet Churchill-klubben.

I maj 1945 var såvel tyskere som danskere forberedt på en eventuel engelsk/amerikansk landgang i det nordvestlige Danmark, men til alt held blev det ikke nødvendigt, og Aalborg kunne som resten af landet den 4. maj om aftenen høre frihedsbudskabet over radioen.

Om udstillingen

Det anbefales at dele klassen op i to, da der er meget lidt plads i udstilligen Aalborg i krig. Den anden halvdel af klassen kan for eksempel arbejde med ”besættelseskassen” imens. Den skal dog bookes i forvejen via mailen [email protected].

Ved indgangen til udstillingen er ophængt en faldskærm med en våbencontainer, nedkastet af Royal Air Force. Eleverne må gerne prøve at løfte containeren.

Udstillingen er bygget om omkring følgende temaer:

Dagligliv under besættelsen med erstatningsvarer, cykel med ”dæk” af træ og massivt gummi, tøj af faldskærmssilke med mere.

Modstandsarbejdet i form af en skrivemaskine og duplikator som man brugte til at lave illegale blade med, våben fra modstandsbevægelsen, en dør som det tyske politi Gestapo gennemhullede med maskingeværkugler og dermed dræbte en aalborgensisk modstandsmand og meget andet.

Den tyske besættelse, hvor man kan se tyske våben brugt under krigen, torturinstrumenter fra Gestapos aalborgensiske hovedkvarter på Boulevarden, genstande hjembragt fra KZ-lejre – blandt andet en fangedragt og et stykke pigtråd fra Neuengamme med mere.

Flygtningelejre, hvor vi viser småting frem, som er fremstillet af nogle af de mange tusinde tyske flygtninge, der blev indkvarteret i lejre omkring Aalborg i tiden efter krigen.

Tilbud til skoler

  • Elevopgaver, hvor elever i grupper eller enkeltvis ved rundtur i udstillingen besvarer spørgsmål omkring Aalborg i krig. Lærere kan hente besvarelsen her.
  • Lån af ”besættelseskasse” på museet, der indeholder genstande, man må røre ved samt kronologiopgaver med mere. Skal bookes i god tid i forvejen på [email protected].
  • Byvandringkort og rute til en byvandring om Aalborg under besættelsen kan downloades, så klassen sammen med læreren kan gå turen på egen hånd. Det er naturligvis gratis, hvis man går på egen hånd, men man kan også booke en museumsguide til en byvandring. En times guidet byvandring koster 500 kr. Den bookes på [email protected].
  • Ord og begreber fra besættelsen – et broderi til erindring om besættelsen hænger i udstillingen på museet. Se broderiet her. Fagene dansk og historie kombineres, når der arbejdes med sproget, når eleverne skal udforme et budskab, der henvender sig til andre, og skal finde forklaringer på ord.
  • Modstandsværksted: Fremstilling af modstandsarmbind og skrivning af flyveblade, der dernæst skal trykkes i en spritduplikator. Denne aktivitet kræver, at eleverne inden besøget på museet har beskæftiget sig med flyveblade i undervisningen. Eleverne skal være bekendt med hvad flyveblade er, og hvad der blev skrevet på dem. Måske har eleverne endda fra skolen forberedt den tekst de vil skrive på flyvebladene. Pris 500 kr. pr. time – der medfølger en museumsmedarbejder. Et mindre materialegebyr må påregnes. Skal bookes i forvejen på [email protected].

Opgaverne er egnet til 6.-9. klasse i fagene historie og dansk.
Kompetencemål: Historiebrug og kildearbejde