Arkæologi

I weekenden 24. og 25. april er der fortidsmindedag i hele Danmark. I den anledning kan du komme på gratis rundvisninger i små grupper på en jernalderbondes marker ved Rødland Hede og på en bronzealderslægts begravelsesområde ved Frendrup Nihøje ved Nibe. For at deltage skal du fremvise et gyldigt corona-pas samt have booket en gratis billet på forhånd.
Planerne om blandt andet at flytte de mange arkæologiske fund tilbage til Fyrkat har netop modtaget konkret støtte i form af ½ mio. kr. fra Jutlander Fonden Hobro. Mariagerfjord Kommune har desuden besluttet at afsætte 3 mio. kr. til projektet, og dermed er første del af projektet tæt på at blive realiseret.
Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum finder hele tiden spor fra tidligere tider og spændende genstande i jorden. Her kan du læse nogle af de mest interessante arkæologiske nyheder.
Inden du skal bygge, skal du være opmærksom på, om der kan være fortidsminder på netop den grund, hvor du skal i gang. Men hvad er et fortidsminde? Og hvordan foregår samarbejdet med museet, og hvem betaler arkæologens arbejde?
Har du fundet genstande i jorden med metaldetektor eller i forbindelse med anlægsarbejde og lignende, så kan det være danefæ eller have anden kulturhistorisk værdi.
I Danmark er det lovligt at gå med metaldetektor i de fleste områder. Der er dog nogle enkelte regler, som skal overholdes. For eksempel er det ikke tilladt at gå med detektor på fredede oldtidsminder, og man skal altid have tilladelse af lodsejer.

Se side