Byvandring i Hobro: Da byen stod i flammer

Byvandring i Hobro: Da byen stod i flammer

I begyndelsen af 1800-tallet regnede katastroferne ned over Danmark. Københavns bombardement og englænderne, der tog den danske flåde i 1807, statsbankerotten i 1813 samt tabet af Norge i 1814 er blot nogle af de elendigheder, som står at læse i historiebøgerne.

Færre kender imidlertid til historierne om de prøvelser, der ramte den lille by Hobro i samme periode. Som noget helt nyt arrangerer Nordjyllands Historiske Museum derfor byvandringer i Hobros gader, og her kan du blandt andet høre historien om de voldsomme bybrande i både 1812 og 1813, som halverede byen.

Omstændighederne omkring branden i 1813 er velbelyst gennem retsprotokollerne fra den retssag, der fulgte i brandens kølvand. Det stod nemlig hurtigt klart, at en ung pige ved navn Ane Cathrine havde anstiftet branden. På byvandringen går du i den unge piges fodspor gennem byen i bestræbelserne på at finde et svar på, hvordan det egentlig kunne gå så galt. 

De gamle retsprotokollerne giver et ganske godt indblik i, hvordan tilværelsen formede sig i en lille fattig by for godt 200 år siden. Men der findes også andre beretninger, som er med til at tegne et billede af et fattigt Hobro i begyndelsen af 1800-tallet. En engelsk krigsfange ved navn James McDonald, der i 1808 blev transporteret gennem byen, beskriver blandt andet Hobros indbyggere som ”aldeles ruinerede”.

På museets guidede tur fortælles ikke bare om de omfattende brande, men der tegnes også et billede af Hobro, som den tog sig ud på den unge Ane Cathrines tid i begyndelsen af 1800-tallet.

Foto: Gasmuseet