
Velbevaret stolpe med huggespor. Foto: Museum Thy
Velbevaret stolpe med huggespor. Foto: Museum Thy
Ressourceknaphed er ikke et moderne fænomen, det gjorde sig også gældende i bronzealderens Thy. Anvendelse af drivtømmer og moseeg til husbyggeri samt mosetørv som brændsel i ældre bronzealder er et tydeligt bevis på, at denne del af landet allerede for tre tusinde år siden kendte til problemet.
De mange gravfund fra gravhøjene og et tilsvarende stort antal bronzealderhuse fra Thy viser, at problemet først og fremmest var menneskeskabt, og at naturens ressourcer formentlig i en periode var overudnyttet.
Jens-Henrik Bech tager i foredraget om krigere og bønder i bronzealderens Thy udgangspunkt i en nyligt udkommet monografi om emnet, et værk, der også omhandler mange andre resultater fra de sidste års arkæologiske og naturvidenskabelige undersøgelser i området.
Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært ved at kigge på menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.
Denne foredragsrække præsenterer et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.
Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw, Nordjyllands Historiske Museum.
Landskabets erindring
Marianne Rasmussen Lindegaard, specialkonsulent og arkæolog, Slots- og Kulturstyrelsen
Krigere og bønder i bronzealderens Thy
Jens-Henrik Bech, museumsinspektør, Museum Thy
Bjørne, elge og shamaner i Djurslands vilde stenalder
Lutz Klassen, forskningsleder, Dr. Phil., Museum Østjylland
Førkristen kult og hærgede stormandsgrave – et himmerlandsk helligområde fra jernalderen under afdækning
Torben Trier Christiansen, museumsinspektør og ph.d. , Nordjyllands Historiske Museum