Honningkager fra Christiansfeld

Gennem mere end 200 år har de bagt honningkager i Christiansfeld, og for mange er det ikke rigtig jul uden et honninghjerte fra Christiansfeld.

Honningkagerne nævnes første gang i 1783, hvor Christian Rasch åbnede et lille bageri i Lindegade 21. Fortællingen går dog, at produktionen gik trægt på grund af mangel på honning.

Heldigvis ankom parykmager Immanuel Martin Achtnicht fra Neudietendorf et par år senere til Christiansfeld. Han overtog bageriet efter Raschs død, og via hans kendskab til bagerfaget gennem sin onkel, og hans kones fremragende opskrift på honningkager, blev honningkagerne en stor succes. De blev udbredt og kendt ikke bare i Sønderjylland, men efterhånden også i resten af Danmark.

Bageriet flyttede i 1797 til Lindegade 36, hvor det stadig ligger. Siden 2011 har Xocolatl haft til huse i lokalerne, og i dag står de sammen med Tyrstrup Brød bag produktionen af de populære og traditionsrige honningkager fra Christiansfeld.

Honningkagerne kan købes i julebutikken på Aalborg Historiske Museum.