Nu udstilles fundene fra Vaarst: Romerske sølvmønter og 1500 år gammelt drikkeglas

Ved landsbyen Vaarst sydøst for Aalborg har arkæologer dette efterår udgravet en jernaldergravplads af hidtil uset omfang. Den stammer fra ca. år 200-550 e.Kr, og de arkæologiske undersøgelser har afsløret flere hundrede grave, gravrøverier og en førkristen kult i området ved Vaarst, og fra tirsdag 18. februar kan du opleve de flotteste af fundene i en mindre udstilling på Lindholm Høje Museet i Nørresundby.

Historien om fundene i Vaarst begyndte i sommeren 2018, hvor den lokale metaldetektorentusiast Anders Bryder indleverede et uhørt stort antal fine metalgenstande. Dem havde han fundet på en bakke ved Vaarst sydøst for Aalborg. Efterfølgende afslørede de arkæologiske undersøgelser, at området rent faktisk gemte på resterne af landsdelens største gravplads fra overgangen fra ældre til yngre jernalder.

Religiøst kultcenter

Blandt de udstillede genstande fra Vaarst kan man blandt andet se det fantastisk velbevarede Snartemo-glas, som blev fundet i en af gravene, flere flotte smykker, romerske sølvmønter og andre metalgenstande fundet under metaldetektering af markoverfladen.

Ved udstillingen præsenteres også resultaterne af de indledende undersøgelser foretaget på stedet i sensommeren og efteråret 2019. Til arkæologernes overraskelse og store begejstring afdækkede undersøgelserne nemlig ikke kun et stort antal grave, men også spor efter flere forskellige religiøse aktiviteter foretaget i tilknytning til gravpladsen.

Religiøse ritualer, der øjensynligt omfattede både ofringer af dyr og af romerske sølvmønter samt omfattende genopgravninger i samtiden af et stort antal grave.