Nyheder

I to år har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum været i gang med at udgrave en ganske stor jernalderlokalitet ved Sdr. Tranders, nærmere bestemt ved Da Vinci Parken tæt på Gigantium. Og blot få dage før udgravningens afslutning dukkede et usædvanligt skelet op. Det viste sig nemlig, at manden sandsynligvis var blevet henrettet.
I november 2019 åbner den nye Budolfi Plads efter mere end to års anlægsarbejde i området. Mens gravemaskiner og entreprenører har arbejdet med at bygge nyt, har arkæologer fra Nordjyllands Historiske museum haft mulighed for at kigge med og udgrave små områder af pladsen.
Ved landsbyen Vårst sydøst for Aalborg udgraver arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum i øjeblikket en jernaldergravplads af hidtil uset omfang og karakter i det jyske. Den stammer fra en særdeles urolig periode i danmarkshistorien, og den vidner om, at her lå et markant magtcentrum i årene 200-550 e.Kr.
Området ved Fyrkat blev tilbage i marts scannet af et hold specialister fra Wien, som håbede at kunne føje ny viden til fortællingen om ringborgen. Nu er første etape af undersøgelserne afsluttet og meget tyder på, at der kan være mere at komme efter for nutidens arkæologer.
Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum har fundet en tonstung gravsten for kongelig toldinspektør og hustru ved Budolfi Kirke i Aalborg. Den måler 2,15 x 1,40 meter, og den har oprindeligt ligget i kirkegulvet inde i kirken.
I Sdr. Tranders udgraver arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum for øjeblikket en boplads fra ældre jernalder, men blandt stolpehuller og lerkar er der også dukket moderne arkæologi frem i form af genstande fra 2. Verdenskrig.
Det var lidt af en sensation, da et sværd fra middelalderen pludselig stak op af jorden i Algade midt i Aalborg i februar måned. Sværdet var ikke alene intakt, det var også usædvanligt velbevaret. Nu har arkæologerne så fundet læderskeden til selvsamme sværd, som trods mere end 700 år i jorden stadig er forholdsvis godt bevaret.
Et nyt storstilet projekt skal – uden at sætte en skovl i jorden – give ny viden om fire af vikingetidens ringborge, deriblandt Fyrkat. Ved hjælp af avanceret teknologisk udstyr gennemlyses jordlagene, og dermed får vi forhåbentlig ny viden om Fyrkat.
Her finder du et arkiv med tidligere artikler med arkæologiske nyheder.