Mariager Museum

Mariager Museum er indrettet i en hyggelig 300 år gammel købmandsgård midt i den gamle købstad og klosterby.

Museets samlinger stammer fra egnen syd for Mariager Fjord og tæller blandt andet en købmandsbutik fra 1930´erne, et almueblåt fuldt udrustet køkken er fra 1930’erne samt en lang rækker stuer fra forskellige tidsaldre, der står komplette med møbler, tæpper, nips og røde pelargonier i vindueskarmene. Blandt andet kan du træde ind i en bondestue fra slutningen af 1700-tallet, to rokokostuer med møbler fra slutningen af 1800-tallet samt to mariagerstuer fra Østergade fra omkring år 1900.

Et af museets stoltheder er uden tvivl barberstuen, hvis inventar stammer fra ejendommen Østergade 14. Herfra drev Theodor Christensen sin barberforretning fra 1926 og en menneskealder frem.

Endvidere er der mindre udstillinger om Oldtiden ved Mariager, Mariager Kirke og klosteret, bondetøj fra egnen, forskellige værksteder samt husgeråd fra tre århundreder.

I en række stuer, en købmandsbutik og en barbersalon kan du opleve, hvordan livet udspillede sig i gamle dages Mariager – Danmarks mindste købstad.
I museumsbutikken er det jul året rundt med mange julevarer på hylderne. Men du finder også gammeldags legetøj, Richs kaffeerstatning, emaljevarer, keramik og meget andet i den stemningsfulde butik.
Den gamle købmandsgård, som i dag huser Mariager Museum, kan spores tilbage til 1600-tallet. De ældste bevarede dele af købmandsgården er bygget midt i 1700-tallet, mens gårdens øvrige bygninger er ca. 100 år yngre.
Er der noget, som vi kan kalde særligt nordjysk? Og hvad består den nordjyske identitet i givet fald af? Det vil vi og en række andre nordjyske museer gerne undersøge sammen med nordjyderne i projektet ”Vores Nordjylland”. Alt sammen munder det ud i en fotoudstilling på Kulturmødet Mors i 2021.