Vikingecenter Fyrkat

Kom helt tæt på vikingetiden på Fyrkat, der er en af Danmarks fem ringborge. Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand. Ingen af de oprindelige ring- borge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse. Husenes beliggenhed er i dag markeret med hvide sten. Umiddelbart uden for borgen er et af langhusene rekon- strueret. De arkæologiske fund, der er gjort omkring borgen, er udstillet på Hobro Museum. I umiddelbar nærhed af Fyrkatborgen ligger vikingegården, der består af ni rekonstruerede huse, som tilsammen udgør en stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Både beboelseshuse og værksteder, blandt andet smedjen, er opført af egetømmer med lerklinede vægge og stråtag. Sommeren igennem er der på udvalgte dage aktiviteter på vikingegården, hvor man også finder besøgscenter, museumsbutik og en mytologisk legeplads.

For 24. år i træk fejrer vikingerne på Fyrkat, at vi snart igen går mod lysere tider. Det sker blandt andet med et hyggeligt vintersolhvervsmarked, som afholdes lørdag 14. december.
Sommeren igennem er der levende værksteder og aktiviteter ved vikingegården, som tæller ni rekonstruerede huse fra Harald Blåtands tid. Det er også ved vikingegården, du finder publikumsfaciliteter.
Inden for det nuværende danske rige kender vi fem ringborge fra Harald Blåtands tid. På Fyrkat markerer en jordvold, hvor borgen lå, og lige ved siden af ligger et rekonstrueret langhus.
Et museumsbesøg giver en ”ud-af-skolen-oplevelse”, der sætter den øvrige læring i perspektiv. På Vikingecenter Fyrkat får du mulighed for at bruge dine sanser på en anderledes måde end i klasselokalet, og du kommer helt tæt på vikingerne og deres dagligdag.
Når sæsonen til påske indledes på Vikingecenter Fyrkat bliver det også goddag til en helt ny butik, som ligger i forbindelse med Fyrkat Møllegaard – ikke langt fra det sted, ringborgen lå. Fremover skal publikum gennem butikken for at komme til borgområdet og det rekonstruerede langhus her, og med den nye butik bliver der to steder, man kan indløse billet.
Har du lyst til at være en del af en af Danmarks mest kendte vikingesteder? Så har du mulighed for at bo og arbejde på vikingegården eller i langhuset ved selve vikingeborgen.
Ved Vikingecenter Fyrkat ligger en mytologisk legeplads, hvor børn har mulighed for at lege mellem de nordiske guder, få oplæst gudesagn i fortællehytten, sidde i Odins stol, ride på Odins ottebenede hest Sleipner og meget andet.