Vikingecenter Fyrkat


Kom helt tæt på vikingetiden på Fyrkat, der er en af Danmarks fem ringborge.

Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand. Ingen af de oprindelige ringborge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse. Husenes beliggenhed er i dag markeret med hvide sten. Umiddelbart uden for borgen er et af langhusene rekonstrueret. De arkæologiske fund, der er gjort omkring borgen, er udstillet på Hobro Museum.

I umiddelbar nærhed af Fyrkatborgen ligger vikingegården, der består af ni rekonstruerede huse, som tilsammen udgør en stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Både beboelseshuse og værksteder, blandt andet smedjen, er opført af egetømmer med lerklinede vægge og stråtag. Sommeren igennem er der på udvalgte dage aktiviteter på vikingegården, hvor man også finder besøgscenter, museumsbutik og en mytologisk legeplads.

Opdatering vedrørende coronasituationen:
Vikingecenter Fyrkat er igen åbent i henhold til udstukne retningslinjer for afstand, forsamlinger, håndsprit og ekstra rengøring. Nogle arrangementer er dog aflyste, deriblandt Fyrkat Vikingemarked 2020, der skulle være afholdt 4. og 5. juli. Markedet vender tilbage i 2021.

Vikingegården er på udvalgte dage fyldt med vikingeliv og levende værksteder med alt lige fra håndarbejde til smedearbejde og kamptræning.
På udvalgte dage i løbet af sommeren er der levende værksteder og aktiviteter ved vikingegården, som tæller ni rekonstruerede huse fra Harald Blåtands tid. Det er også ved vikingegården, du finder publikumsfaciliteter.
Inden for det nuværende danske rige kender vi fem ringborge fra Harald Blåtands tid. På Fyrkat markerer en jordvold, hvor borgen lå, og lige ved siden af ligger et rekonstrueret langhus.
Nu har du mulighed for at komme med på en rundvisning blandt vikingegårdens ni huse. Tilsammen udgør de en stormandsgård, som den har set ud i vikingetiden under Harald Blåtand.
Fyrkat er et af Danmarks prægtigste bygningsværker fra vikingetiden, og nu kan du komme med på en rundvisning på området, hvor borgen lå. Her kan du gå i vikingernes fodspor og blive klogere på Fyrkat og de andre ringborge, som blev bygger under Harald Blåtands regeringstid for mere end 1000 år siden.
Den levende vikingegård og ringborgen Fyrkat danner ramme for læringen. Museet tilbyder forskellige forløb og aktiviteter samt mulighed for lejrskoleophold.
Har du lyst til at være en del af en af Danmarks mest kendte vikingesteder? Så har du mulighed for at bo og arbejde på vikingegården eller i langhuset ved selve vikingeborgen.
Ved Vikingecenter Fyrkat ligger en mytologisk legeplads, hvor børn har mulighed for at lege mellem de nordiske guder, få oplæst gudesagn i fortællehytten, sidde i Odins stol, ride på Odins ottebenede hest Sleipner og meget andet.