Vikingecenter Fyrkat

Kom helt tæt på vikingetiden på Fyrkat, der er en af Danmarks fem ringborge. Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand. Ingen af de oprindelige ring- borge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse. Husenes beliggenhed er i dag markeret med hvide sten. Umiddelbart uden for borgen er et af langhusene rekon- strueret. De arkæologiske fund, der er gjort omkring borgen, er udstillet på Hobro Museum. I umiddelbar nærhed af Fyrkatborgen ligger vikingegården, der består af ni rekonstruerede huse, som tilsammen udgør en stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Både beboelseshuse og værksteder, blandt andet smedjen, er opført af egetømmer med lerklinede vægge og stråtag. Sommeren igennem er der på udvalgte dage aktiviteter på vikingegården, hvor man også finder besøgscenter, museumsbutik og en mytologisk legeplads.

Området ved Harald Blåtands gamle vikingeborg Fyrkat, der lå ved Hobro, er i weekenden 6. og 7. juli skueplads for fest, handel og forskellige vikingedyste for hele familien. Mere end 150 vikinger fra nær og fjern kommer til Fyrkat for at kæmpe om kongemagten, æren og publikums gunst, og markedets gæster er velkomne til at dyste med i alskens vikingelege.
Hver eneste weekend fra maj til september er vikingegården fyldt med vikingeliv og levende værksteder med alt lige fra smedearbejde til håndarbejde og madlavning.
Sommeren igennem er der levende værksteder og aktiviteter ved vikingegården, som tæller ni rekonstruerede huse fra Harald Blåtands tid. Det er også ved vikingegården, du finder publikumsfaciliteter.
Inden for det nuværende danske rige kender vi fem ringborge fra Harald Blåtands tid. På Fyrkat markerer en jordvold, hvor borgen lå, og lige ved siden af ligger et rekonstrueret langhus.
Når sæsonen til påske indledes på Vikingecenter Fyrkat bliver det også goddag til en helt ny butik, som ligger i forbindelse med Fyrkat Møllegaard – ikke langt fra det sted, ringborgen lå. Fremover skal publikum gennem butikken for at komme til borgområdet og det rekonstruerede langhus her, og med den nye butik bliver der to steder, man kan indløse billet.
Et nyt storstilet projekt skal – uden at sætte en skovl i jorden – give ny viden om fire af vikingetidens ringborge, deriblandt Fyrkat. Ved hjælp af avanceret teknologisk udstyr gennemlyses jordlagene, og dermed får vi forhåbentlig ny viden om Fyrkat.
Har du lyst til at være en del af en af Danmarks mest kendte vikingesteder? Så har du mulighed for at bo og arbejde på vikingegården eller i langhuset ved selve vikingeborgen.
Ved Vikingecenter Fyrkat ligger en mytologisk legeplads, hvor børn har mulighed for at lege mellem de nordiske guder, få oplæst gudesagn i fortællehytten, sidde i Odins stol, ride på Odins ottebenede hest Sleipner og meget andet.