Udstillinger på Aalborg Historiske Museum

Aalborg Historiske Museum foretog i 2007-2008 en omfattende udgravning i det centrale Aalborg. Under Gavlhuset i Algade 9 fandt man spor og genstande helt tilbage fra byens allertidligste periode.
Renæssancen 1536-1660 var en blomstringstid for ikke bare Aalborg, men hele Danmark. I Aalborg møder vi blandt andet Jens Bang, Jørgen Olufsen og andre store købmænd.
Velbevarede panelstuer fra renæssancen er meget sjældne, og den såkaldte Aalborgstue fra 1602 er uden sammenligning landets bedst bevaret borgerlige interiør fra den tid.
I museets sølvkammer vises sølvsmedearbejde fra Aalborgs mange kendte sølvsmede fra 1600-tallet og frem.
Aalborg Glasværk, Conradsminde og Myhlenberg er glasværker, der prægede den nordjyske glasproduktion i slutningen af 1800-tallet. På Aalborg Historiske Museum kan du se en større samling af glas fra de gamle glasværker.
På museet kan du opleve en gammel skolestue, som den så ud i 1920’erne. Her er pulte, kateder med spanskrøret lagt parat, anskuelsestavler, udstoppede dyr, og andet fra den gamle skole.
I mange år var Aalborg kendt som ”Byen med de rygende skorstene” – en blomstrende industriby, med store arbejdspladser som blandt andet Spritten, Eternitten og C.W. Obels Tobaksfabrik.
Få historien om modstandskampen, krigstilstanden og dagligdagen i det besatte Aalborg i årene 1940-45.
I 1944 styrtede et tysk krigsfly af typen Messerschmitt Bf ned ved Birkelse. I 2017 blev vragresterne fundet af en ung skoleelev. Udstillingen fortæller om selve fundet, og viser blandt andet en del af pilotens personlige ejendele.
Så længe der har boet mennesker i Danmark, har man repareret, forandret og genbrugt. I denne udstilling kan du se, hvordan ting er blevet genbrugt gennem tiderne og derigennem fået nyt liv.
I stueetagen ligger en forretningsgade med en plads i midten og med Aalborgs havnefront på den store bagvæg. Varerne i butikkerne afspejler det forhold, at en meget stor del af det, der har været handlet i Aalborg på en eller anden måde, stammer fra udlandet.