Solhvervsfest og marked ved Fyrkat

For 23. år i træk fejrer vikingerne på Fyrkat jul på vikingegården med et hyggeligt vintersolhvervsmarked. Det sker lørdag 8. december kl. 12-16.

Selv om man ikke fejrede jesusbarnets fødsel i vikingetiden, så samledes man alligevel til en slags julefest. Dengang fejrede man årets mørkeste og længste nat, som skulle vendes til lys. En fest, der ifølge de islandske sagaer kaldtes for ”jól” eller ”jólablót”.

Til vintersolhvervsmarkedet er Vikingegården ved Fyrkat fyldt med arbejdende værksteder, hvor der blandt andet produceres og sælges trælegetøj, smykker og keramik.

Dagen afsluttes med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog. Her vil de op mod 100 vikingerne gå omkring gården og bagefter ofre deres fakler på bålet og fremsige de traditionsrige vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage. Forhåbentlig lykkes det igen i år at påvirke naturens kræfter og formilde guderne, så lysere tider må komme tilbage – også selv om solhvervet ifølge kalenderen først falder 21. december.

Tid og sted:
Lørdag 8. december kl. 12-16
Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37b, 9500 Hobro
Fri entré.