Julebutikken Aalborg Historiske Museum

Julebutikken på Aalborg Historiske Museum er noget ganske særligt. Her oser det nemlig af julestemning som i de gode, gamle dage med masser af gammeldags julepynt på hylderne.

Der satses på gammeldags og traditionel julepynt, der vækker nostalgiske minder om den gode, gamle jul. Der er glaskugler, glanspapir til flettede hjerter og flagguirlander til juletræet, men man finder også ting som de klassiske julebukke af halm, gammeldags papjulekalendere og sprællemænd, Helligtrekongerlys og meget andet, som de ældre familiemedlemmer med garanti husker fra deres barndom.

Blandt de mest populære varer er blandt andet julekort med gammeldags motiv, englespil og ikke mindst Brammings klassiske kravlenisser, som blev udgivet første gang i 1947. Du kan købe genoptryk af de originale nisser samt finde andre varer med Brammings nisser som motiv.

En anden yderst populær vare er glaspynt fra Brink Nordic, som fås i mange forskellige udgaver.

Historien følger med

Køber man julepynt på museet, får man også noget andet, som ikke fås i almindelige butikker. Historien følger nemlig med udvalgte varer – for eksempel om Helligtrekongerlysene og om julebukkene af halm.

I det hele taget spiller stemningen fra gamle dage en stor rolle, og vi gør meget ud af at genskabe den gammeldags julestemning. Blandt andet indrettes julebutikken med gamle købmandsdiske og som et flot midtpunkt vil et juletræ af gran stå pyntet med kugler, fugle, flag og andet gammeldags julepynt.

Varer med historie

Butikken er fyldt med varer fra gamle dage. Det er blandt andet muligt at købe kopier af vikingesmykker fundet i lokalområdet, drikkeglas lavet efter ægte middelalderglas og gravfund, gammeldags legetøj samt bøger med lokalhistoriske emner.

Åbningstider for julebutikken

5.-30. november: mandag-lørdag kl. 10-17
1.-23. december: mandag-lørdag kl. 10-17.30

Den danske tegner Frederik Bramming er kendt for at være ophavsmand til begrebet kravlenisser. Stort set alle, der er opvokset i 50’erne og 60’erne, kender hans tandløse nisser med den lange hue uden kvast og de lidt for store strømpebukser.
Vidste du, at det var en museumsdirektør, der opfandt julekortet? Det var i 1843, og i 1882 kom så de første dansk-producerede fortrykte kort med julehilsner i handlen.
Julebukke af halm kom til Danmark fra Sverige i sidste halvdel af 1940’erne. På det tidspunkt var der en stærk tilstrømning af svenske juletraditioner, da mange af de danskere, som havde været flygtninge i Sverige under 2. Verdenskrig, bragte svenske juletraditioner med hjem.
Der er ikke noget flottere end juletræet med sin pynt – men hvilken pynt? Det har ændret sig meget gennem tiderne, og et barn i dag vil næppe pynte et træ helt på samme måde, som det blev pyntet for 100 år siden.
Nissen har en lang historie, faktisk kender man nisse-lignende væsener helt tilbage fra før kristendommen kom til Danmark. Dengang gik den under navnet vætten. Siden blev det til nissen, og han fik kone og børn.
I gamle dage var fejringen af Helligtrekongersaften 5. januar ensbetydende med julens afslutning. En del af traditionen var at tænde et helligtrekongerslys med tre ”grene”, hvor der var anbragt lidt krudt i lysets kløft. Når lyset var brændt ned og krudtet futtet af, var julen endegyldig slut.
I julebutikken på Aalborg Historiske Museum kan du købe Lutendranck. Det er en frisk og krydret gløgglignende drik fra renæssancen, som kan serveres varm eller kold.
Gennem mere end 200 år har de bagt honningkager i Christiansfeld, og for mange er det ikke rigtig jul uden et honninghjerte fra Christiansfeld. Køb dem i julebutikken på Aalborg Historiske Museum.
I museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum kan du købe unikke historiske smykker, som er fuldstændige kopier af arkæologiske fund fra blandt andet Aalborg, Lindholm Høje og Himmerland.
Museets fagfolk udgiver løbende nye bøger om lokalhistoriske emner som en del af deres forskning. Her er nogle af de bøger, som kan købes i museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum.